Modiga tankar

Modiga tankar

Månadens tema - Tjockt mode

Har du läst Modiga tankar de senaste tre åren vet du redan att jag avskyr tigths och tunika, det som på modeformej har vi döpt till tjockisuniformen. I tightsen igår följande:
Leggings
Jeggings
Treggings
Tighta byxor
På det läggs den knälånga tunikan.

Positivism

Utanför våra gränserPosted by Prudie Sun, August 18, 2013 20:58:00

Inom Curvy fashion utomlands använder man ofta uttryck som body positive, body acceptance, body fet acceptance. Jag har alltid ett behov att förstå betydelsen på ett nytt uttryck innan jag använder det. Kalla det tråkigt eller pedantiskt men jag brukar sura ihop när jag hör ordet edgy användas till alldeles för mycket. Jag letar efter en mörk sida som inte visas upp.

Body positive

Du är inte body positive, däremot följer du eller stödjer du principerna inom body positive rörelse. Närmast stödjer du ditt eget behov att ha en kroppsvikt som ger dig ett bra liv utan att du definierar din "hälsosamma vikt" från en generisk höjd/vikt diagram eller BMI (Body Mass Index). BMI grundar sig på populationen (befolkning i ett definierat område som till exempel ett land eller i-länder) men inte individen.
Överviktig betyder att du har en kroppsvikt över ett antaget spektrum. Manniskorna ”samhället” kring dig bestämmer det spektrum. Överviktiga och feta lever i en konstant rädsla för att vikten förstör deras liv. Tänker man efter… att välja ett tal på skalan och vända sitt eget liv upp och ner för att uppnå den, kallas i vanligt fall ätstörning. Varför ordinerar man att nå det talet till en fet person som redan är brännmärkt med ätstörning?
Hälsosam vikt inom Body positive rörelse är den vikt som din unika kropp verkar "lösa" när du inte besatt om mat och motion. Inom rörelsen frågar man sig om det inte verkar troligt att människor kommer i en rad av fetma, precis som de kommer i olika längder.

Body acceptance

Body image movement kallas det också. Stödjer du rörelsen fokuserar du på erkännandet och värdesättningen av verklig skönhet in- och utifrån dig själv. Rörelsen utnyttjar och främjar body positivism genom att uppmuntra kvinnor och ibland barn att vara mer accepterande för den de är. Du använder också ett positivt språk om din kropp och andras. Du prioriterar hälsan före skönheten.
Stanna upp!
Det man egentligen säger är att du inte behöver springa och fixa en spruta botox för att dina ögonlock hänger lite grant… men att du tittar på dig själv och tänker ”Jag är fantastik som jag är!”

Body fet acceptance

Rejält kritiserad rörelse av många. Den främsta kritiken är att genom sina principer hindrar rörelsen ”samhället” från att göra feta människor friska. Rörelsen gör dem sjukare. Ofta använder man i sin kritik också det gamla uttrycket ”det finns inga vetenskapliga bevis för att…” Egentligen rörelse har skapats för att ge lika rättigheter inom vård och arbetsliv för feta människor som för alla andra människor.

Vad tycker jag?

Jag är fortfarande präglad av ett liv ägnat åt bantning. Jag ligger närmare Body positive rörelsen än de andra två… Varför? Jag vägrade leva i rädslan att min kroppsvikt förstörde mitt liv och kastade ut vågen. Sedan dess har jag haft samma storlek. Det jag ångrar är att jag inte mognade till det tidigare, framförallt före den sista bantningen. Jag rekommenderar inte det till andra för att jag bara kan ta ansvar över mitt liv men inte över andras. Det skönaste av det är att jag slipper alla tvångstankar kring vågen och det jag stoppar i munnen... Ätstörning? Inte nu längre!

Ha det gott!

Vid pennan
Prudie

Nästa inlägg kommer 1/9