Modiga tankar

Modiga tankar

Månadens tema - Tjockt mode

Har du läst Modiga tankar de senaste tre åren vet du redan att jag avskyr tigths och tunika, det som på modeformej har vi döpt till tjockisuniformen. I tightsen igår följande:
Leggings
Jeggings
Treggings
Tighta byxor
På det läggs den knälånga tunikan.

Hopplöst gammaldags eller riktigt smart?

UnderkläderPosted by Prudie Sun, June 16, 2013 20:17:16

Jag upptäckte mitt favoritunderplagg av en ren slump och blev för alltid fast.

Jag har alltid haft behov av underbyxor. Mina lår gnider sig på varandra, speciellt när jag svettas. Friktionen skapar röd hud som svider. Jag brukade använda korta tights eller cykelbyxor som blev otroligt varma på sommaren. Sen hittade jag mina underbyxor som är också underkjol. Hallelujah!

Det finns en variant av underbyxor i affärerna som formar. Tyvärr har dem förmågan att rulla upp sig till ljumsken efter några tvättar. Det kan göra riktigt ont! Det händer inte med mina gammaldags underbyxor.

Mamma mia! Mamelucker!

De kallas ”mamelucker” eller ”mormorsbyxor”. Det ger en dammig känsla av äldre damer med rund hatt, liten väska, ull kappa och fotriktiga skor.

Mamelucker var på1800-talet benämningen på broderade eller spetsprydda barn- och damunderbyxor, hoprynkade nedtill så att de bildade volanger kring anklarna.
Mameluckerna var framförallt modiga arabiska soldater som ursprungligen (900-talet) var slavar. Napoleon berättade om deras mod under slaget vid Pyramiderna när många drunknade i Nilen. Mameluckerna hade långa byxor som var hoprynkade vid anklarna. Det blev mode förstås att bära mamelucker när Napoleon kom hem till Paris med sin seger.
Mameluckerna fanns under krinolinerna i den viktorianska eran med funktionen att gömma allt från männens blick. Senare användes dem till att täcka den nakna delen av låret mellan strumpan och underbyxan.
Under 1950-talet var det dags för en annan funktion. De skulle vara tighta och värmande.

En butik on-line som säljer mamelucker till storlek 66 är Klingel.

En lång tradition alltså och ett ypperligt, bekvämt, svalt samt praktiskt plagg. Ett företag som har förstått det praktiska i det är Zizzi som har formgivit en kjol med inbyggd byxa.

Max storlek 2XL (54/56), 300 Dkr
Gammaldags och tråkigt? Det får du fortsätta tycka. Jag däremot kan röra mig i mina kjolar och klänningar utan att använda fula tights. Amen!

Vi brukar ta semester i juli. I år blir det en tidigare och en längre semester för Ellie och jag, från Midsommar till augusti. Därför kommer nästa inlägg först den 4/8.

Ha det gott!

Vid pennan,

Prudie