Modiga tankar

Modiga tankar

Månadens tema - Tjockt mode

Har du läst Modiga tankar de senaste tre åren vet du redan att jag avskyr tigths och tunika, det som på modeformej har vi döpt till tjockisuniformen. I tightsen igår följande:
Leggings
Jeggings
Treggings
Tighta byxor
På det läggs den knälånga tunikan.

Olika nyanser

Bekänn färg!Posted by Prudie Sun, February 10, 2013 14:57:06

Detta kan du läsa i vilken som helst text om fysik för högstadiet. Färger är ljusvågor av olika längd. Färgen beror på ljuset som reflekteras på deras yta. Det synliga ljuset är bara en liten del av det elektromagnetiska spektrat. Mikrovågor, ultravioletta strålar, röntgen till exempel är osynliga men påverkar människan på olika sätt.

Du vet säkert att inredningsarkitekter använder färg för att skapa olika stämningar i olika rum - att inspirera, ge energi eller lugn. De färger vi väljer att omge oss påverkar oss mer än vi tror. Som ett samhälle, associerar vi färger med så många olika saker. Till exempel den kristna medeltiden använde den gula färgen i nedvärderande syfte medan samma färg i Indien betraktas som helig och i Kina står för makt - än i dag. Rött betraktas som en varning för fara, i andra länder och kulturer är den röda färgen symbolen för fertilitet och bärs av brudar.

Påverkar färg humöret?

Mitt eget humör påverkas av de färger jag bär. Svart till exempel gör mig dyster och grubblande. Rött däremot piggar mig upp och av det gröna får jag en skön, nästan mysig känsla.
Johann Wolfgang von Goethe (Faust författare) skrev redan 1810 Till Färgläran som var resultatet av många år studier och experiment.
Tre färger är aktiva enligt Goethes färglra, nämligen rött, gult och orange. Regnbågens tre övriga färger (grönt, blått och violett) är mera passiva och i temperament kyligt avvaktande.

Varma färggrupper

Den röda färgen vänder uppmärksamheten mot bäraren. Den är också starkt förknippad med romantik och passion. Rött passar många kvinnor för att den lyfter färgerna i ansiktet från huden och ögonen.
Orange till skillnad från intensivt rött är lite mer lugnande. Orange är också en svår färg för vissa hudtoner som bleknar bort. Aprikos och lax rosa har samma förmåga. Åt andra hållet kan den hjälpa dig att sätta dig i en positiv och energisk stämning.
Soliga nyanser av gult kan muntra upp dig på en dålig dag. Gult är också förknippat med intelligens och inspiration. Tyvärr brukar den inte vara en bra färg för skandinaviska kvinnor som bär redan bleka färger i hår och hud.

Kalla färggrupper

Nyanser av grönt har en lugnande förmåga. De sätts ofta i samband med naturen. Det är därför grönt är en av vårens mest populära nyanser. Grönt är också uppfriskande och har visat sig minska stress hos dem som ser på det.
Blått är en färg som kan vara både fredlig och lugnande. Om du känner dig riktigt stressad, kan färgen blå hjälpa dig att känna mer avslappnad. Studier visar också att blått kan göra dig mer kreativ (Picassos blåa period). Välj bort blått om du är ledsen och du vill styra bort känsla. Färgen kan undermedvetet få dig att känna mer och motarbeta dig.
Lila är kunglig och sofistikerad och förknippas med kreativitet och lyx. Lila är också som rött en mycket stimulerande färg som kan öka din energinivå när du ser det. Det är också en färg som ibland är associerad med andlighet och intuition och används till exempel i den liturgiska, kristna året av präster.
Att se världen genom ett par rosa glasögon år inom filosofin är sätt att titta på världen med ett naivt, förskönat inställning. Många ser på rosa som den girly-girl favoritfärgen men det är också förknippat med romantik och lycka. Rosa är mycket lugnande.

Vit och svart

För och mot. Vit är förknippat med frid, oskuld, enkelhet och renlighet. Under renässansen en vit lilja förknippades med den heliga Maria, den främsta oskulden. I Japan, vita nejlikor innebär döden. I Sverige bär män en vit slips vid begravningar. Svart betyder makt, allvar, auktoritet och ansvar. Utanför kontoret är svart också en färg som ger dig lite en rocker-chick, goth eller vampyrisk ton.

Dessa är bara några idéer för nya sätt att tänka på färgen i din garderob. Jag följer det nästa religiöst. Ellie fnyser åt det. Det är upp till dig hur du vill göra. Oavsett det prova placera varje plagg i din garderob nära ditt ansikte. Observera vad den gör med din hudton. Om färgen blir i fokus istället för ditt ansikte, det är inte rätt. Du har hittat en vinnare om den gör dina ögon blir ljusare och din hud får en frisk ton.

Ha det gott!

Nästa inlägg kommer 24/2

Vid pennan,

Prudie