Modiga tankar

Modiga tankar

Månadens tema - Tjockt mode

Har du läst Modiga tankar de senaste tre åren vet du redan att jag avskyr tigths och tunika, det som på modeformej har vi döpt till tjockisuniformen. I tightsen igår följande:
Leggings
Jeggings
Treggings
Tighta byxor
På det läggs den knälånga tunikan.

Shopping med Prudie

Hur handlar jag?Posted by Prudie Sun, January 27, 2013 14:21:42

Vem kan mina shoppingvanor bättre än mannen? Jag bad honom att skriva när hur han ser på dem. Det blev en intressant redogörelse! Känner jag igen mig? Ja, till 100%.

1 April 1992 kom John Gray med sin bok om att kvinnorna kommer från Venus och männen kommer från Mars. Jag har inte läst den men håller med om att det är en kraftfull titel. Att det är skillnad mellan könen är något som inte går att förneka. Mitt bevis är en liten studie avseende shopping under de timmar som jag spenderar i sällskap med Prudie när hon ägnar sig åt sin undersökande journalistik.

Butiken attackeras

Inledningsmanövern är att testa mitt eget tålamod, eller kontrollera att barnen inte har försvunnit. I sann Alfons Åberg anda kommer då ett ”Jag ska bara…” men sedan är variationen lite större med vilken del av butiken som har störst lockelse för dagens manöver. Antingen har något tips kommit in som måste kontrolleras eller så ska den gröna blusens färg särskådas eller så är det bara behovet av basplaggen som behöver påfyllnad.

De slutledningar som jag har lyckats komma fram till här att ”Jag ska bara se om det finns ett par byxor” inte ska översättas med att det verkligen är byxor som har störst sannorlikhet att finnas i påsen när vi väl kommer att lämna butiken. Jag tror den mer fungerar som självsuggestionen för den mentala processen med att ställa om hjärna i shoppingläge.

Till skillnad från när jag själv yttrar orden ”Jag behöver köpa ett par byxor” så har hela min inre process påbörjats, utformats, planerats, genomförts och slutförts. Allt som saknas är bara själva handlingen att gå in till rätt hylla, hitta rätt storlek, betala och lämna affären.

Väl inne i butiken sätter rotationsmanövern igång. Jag har aldrig lyckats knäcka det mönster som jag är övertygad finns där. Det är inte att gå från en del av butiken till nästa utan det är ett skickligt sicksackmönster som täcker in butikens alla hörn och ytor utan att korsa sitt eget spår mer än vid någon trång passage. Och när jag låter mig luras att nu har samtliga varor inspekteras då ska ett par av de mer intressanta delarna återbesökas.

Butiksloppet

Genom hela färden ska vissa plagg följa med. Självklart blir jag mobilklädställning.Vad är det då som avgör ifall vi får en gisslan eller inte? Det står mig sällan riktigt klart vad de grundläggande kriterierna är. Det är alltid olika saker som lockar till att plagget får följa med en bit på vägen. Nu tror jag att det valda plagget ska med ända tills dess att provrummets artificiella ljus får lysa upp det. Då kommer de frågor som jag har svårt att tackla:
”Vad ska jag matcha denna med…?”
”Är det här marinblå eller svart?”
”Undrar om den finns i en storlek större…?”.
Den kvinnliga simultankapaciteten kommer in. Ska det räknas som intermittent tänkande*. Istället för att ta ett beslut så återupptas färden mot nästa mål och halvvägs genom en rea sektion kan svaret komma.
”Den passar till den röda kjolen!”
”Jag ska inte ha så mörka färger!”
”Jag ska nog prova den i alla fall!”
”Jag köper den när den kommer på rea!”.

Gisslandraman

Det slutliga bekymret när butiken har uttömt sin lockelse och plaggen är provade eller ratade är att bestämma sig för vilken av de kvarvarande kandidaterna som har störst chans att vinna dagens lopp. Det är sällan att ett av dessa uppdrag har två eller fler lyckliga vinnare som får en plats i påsen. Det är faktiskt ännu vanligare att trots ett halvdussin kandidater så kommer samtliga falla på målsnöret.

Jag övertygad om att den hårda slutspurten där så många faller bort är till för att inte helt och fullt förstöra möjligheterna att efter denna butik kunna utse nästa ”Jag ska bara…”-måltavla.

Vid pennan,

Mannen

Nästa inlägg kommer 10/2

* Att hoppa mellan ämnen