Modiga tankar

Modiga tankar

Månadens tema - Tjockt mode

Har du läst Modiga tankar de senaste tre åren vet du redan att jag avskyr tigths och tunika, det som på modeformej har vi döpt till tjockisuniformen. I tightsen igår följande:
Leggings
Jeggings
Treggings
Tighta byxor
På det läggs den knälånga tunikan.

Felsorterat, felplacerat och felformat

UnderkläderPosted by Prudie Sun, June 24, 2012 20:55:29

Våra kroppar har formats enligt modets idealbild i sekler. För att följa idealen har man designat verktyg att bära intill kroppen, underkläderna.

Lite historia
Jag kan lugnt påstå att de senaste 500 åren har varit rätt extrema. Från den medeltida dräkten som var en blandning av romersk stola (kvinnlig toga) och av germanskt dräkt kom vi till 1600-talets stora kjolar. Hos de rika växte kjolarna i omfång för varje decennium som gick. Vissa franska hovdräkter från 1700-talet hade hissanordningar med både pallar och toaletter. Versailles tillställningar var långa, tröttsamma och välbesökta. En hovdam fick stå och vänta för att bli presenterad för det kungliga paret i dagar. Franska revolutionen införde den långa klänningen med hög midja som jag är enormt förtjust i, empireklänningen. De tidiga klänningarna var en skandal för att de visade alla kvinnliga attribut i väldigt tunna och lätta material. När Napoleon besegrades för gott vid Waterloo, var viljan hos Europas ledare att återbygga det som var förlorat. Det reflekterades på modet och de stora kjolarna var tillbaka med korsetter och krinoliner. I ett historiskt perspektiv varade inte det mode länge, för att man hade smakat på komforten. Konstnärer som Karin Larsson trodde på reformens dräkt, den samma som man kan se i Elsa Beskows teckningar. Klänningen blev lös och kortare... Coco Chanel skapade nästa reform och på den vägen har vi vandrat.


Den som väntar...
De senaste 40 åren har varit sig ganska likartade. I samma historiska perspektiv borde det vara dags för något nytt! Oavsett hur det blir, följer lingerie (underkläderna) med och utvecklar passande verktyg till modet. Det senaste är gördel för de smala... Inte finns dem för oss! Det skandinaviska modet från de stora kedjorna är tygfattigt och för att bära de plaggen, måste man ha kontroll för allt som inte är på den rätta plats.


Medan vi väntar på att Queen Latifah och Christina Hendricks utvecklar sina plus size lingerie kollektioner, slåss vi med de vanliga problemen.

Våra BH
BH för mjuka kvinnor innebär ofta att brösten delas isär, utåt av någon anledning. Kan det vara en inbillad avlastning? Egentligen behöver vi att våra tuttar förs ihop för att visa de andra linjerna i våra kroppsformer. Tyvärr i stort sätt går det att hitta endast felbyggda BH. Jag måste säga att mina bröst och mina axlar blir ömma av alla H & M, KappAhl och Lindex BH modeller. De är vadderade... och jag förstår inte riktig var det är bra till utom att ge mig några cm extra i omfång och att mitt balanscentrum flyttas framåt. Värre ändå är att det inte går att hitta rätt kupa till rätt längd. 100DD till exempel eller 85E... Hur ofta hittar man det? Dessutom är de aldrig sorterade i numerisk ordning. De största hänger i sista raden längst nere, några cm från golvet. Många av oss är inte så pass viga att vi kan sätta oss på huk utan att kasta omkull ställningen bakom våra ryggar. Det är så trångt mellan ställningarna.

Jag föreslår att vi, medan vi sorterar åt affären kan vi passa på och bedöma hur pass bra golvstädningen är!

Gå till en riktig lingerie affär och få råd! Javisst, det blir något dyrare, men din rygg mår bättre och ditt nya självförtroende behåller du.


Vi tar semester och en kort paus från Modiga Tankar. Vi återkommer i augusti med lite inspiration från övriga världen, trots att vi inte rör oss utanför gränsen. Jag stannar hemma i år och tar hand om min misshandlade trädgård. Ellie trivdes i regnet förra året i en stuga i Värmland, hon brukar inte åka utomlands på sommaren. Det blir Hälsingland för henne och sambon.


Vi båda önskar dig en glad sommar med regn på natten och sol på dagen!

Vid pennan,

Prudie

Nästa inlägg 5/8