Modiga tankar

Modiga tankar

Månadens tema - Tjockt mode

Har du läst Modiga tankar de senaste tre åren vet du redan att jag avskyr tigths och tunika, det som på modeformej har vi döpt till tjockisuniformen. I tightsen igår följande:
Leggings
Jeggings
Treggings
Tighta byxor
På det läggs den knälånga tunikan.

Qeens of tights

Tjockt modePosted by Prudie Wed, November 20, 2013 14:37:05
1, 2, 3, 4
Sätt fart nu!
1, 2, 3, 4

Jag är i helvetet. Det finns varken eldflammor eller is, men själarna piskas mentalt. Jag har hamnat i en ring runt hålet som den fallna ängeln skapade när han tvingades lämna paradiset. Ringen 22 är fruktad. Vi själar cirkulerar runt gymmaskiner som står längst kanten. Utsikten är de andra ringarna, uppåt och neråt. Vi stannar vid varje maskin 20 sekunder, drar i vikterna, cyklar, går på band. Musiken är öronbedövande. Det är alltid samma låt:
”Physical!”
sjunger Olivia Newton John.
Det finns inga speglar, men närmast till väggen projicerar hela tiden den här bilden:

De är Olivia Newton John och Jane Fonda. De var kända för sina videor med aerobics för länge sen. De är ringens 22 dyrkade förebilder. Våra egna Queens of the tights.

Eftersom vi är döda och behöver varken äta eller sova arbetar vi hela tiden med maskinerna, för all tid.
Jag var extrem syndig när jag levde. Det är därför jag har blivit placerad efter kvinnan i gula tights. Hon använder tyngre vikter. Det betyder att varje gång jag byter maskin måste jag justera vikterna. Jag är inte händig och det är inte första gången jag gör mig illa. 20 sekunder är inte mycket tid för att byta maskin, justera vikterna och gympa! Det verkliga straffet består av Gula tights svettas kopiöst! Stora droppar glimtar i neonlampornas sken. Hon har enorma blöta fläckar av svett under armarna, i slutet av ryggen och… ja… i… du vet där benen möts… Varje gång jag har byt vikter och börjar gympa ser jag de fuktiga avtrycken av hennes händer på handtagen. Där ska jag placera mina händer! Det är så j....a äckligt!

Ajdå! Min egen kvot av straff har ökat. I helvetet får man inte svära. Varje gång jag är lite slöare eller svär, blippar min personliga mätare.
Jag måste sluta prata med dig och sätta fart för annars får jag en egen projicerad bild:

Susanne Lanefeldt som skriker Kniiiiipp!
Jag var svensk i mitt liv.
Vad gjorde jag i då för att straffas så hårt? Jag hatade att svettas. Dessutom avskydde jag gympasalarnas doft och att trängas med andra i en rytm som inte var min egen. Jag vägrade gå i tights. Jag tyckte att de skulle förpassas till aerobicsgrupper på 1980-talet. Jag skrev också ett par bitchiga artiklar om det på min blogg…

Intervju med Prudie från Modiga Tankar.
Ur Helvetets krönika, årgång 2013, volym 22, sida 323


P.S.

Nästa inlägg 15/12Vem väljer åt dig?

Tjockt modePosted by Prudie Mon, November 04, 2013 17:18:13
Precis! Jag avskyr 90% av Curvy fashion som säljs i Sverige. Vilket enormt utbud av tjockisuniform det finns i våra affärer. Varför? Hur kommer det sig?

I von Svenssons kläder, programmet på SVT uppenbarade sig en del av en möjlig förklaring.

Plötsligt ser jag en koppling… eller inte…
Bilden av husvagnsfolket i overall har fastnat hos de flesta svenskarna tack vore Galenskaparna.

Sanningen är att overallen har försvunnit från campingplatserna och blivit ersatt av just det… tights och tunika. Det ska vara bekvämt när man sitter många timmar i bilen med en hastighet av 70 km/timme. Det ska vara bekvämt när man lastar av och på egen plastgräsmatta, förtält, staket, solstolar, grill…

Det sägs att det finns 200 000 husvagnar/husbilar i Sverige. I en husbil får plats minst 4 personer. Det blir 800 000 svenskar som varje år kör längst våra vägar. Kvinnor bär tights och tunika medan män bär trekvartsbyxor och T-shirt.

Det går knappast påstå att alla husvagnsägare är överviktiga.

Jag presenterar dig Inköparen. Hon äger också affären med en krets trogna kunder. På sistone har inkomsterna dalat något. Den en gång väl placerad affären på Storgatan ligger lite avsides från shoppingcentrum utanför staden med ICA Maxi, Coop och IKEA. Dessutom har hyran till lokalen blivit dyrare. Hennes huvudkunder är kvinnor som vet vad de vill ha. De tänker främst på bekvämlighet, på att gömma vissa ålderskavanker och på att ett plagg ska man kunna ha i flera år. De handlar kvalitet för att det är bättre ställt ekonomiskt nu att barnen har egna liv. Tyvärr de kunderna handlar inte varje månad.

Det finns faktiskt kunder som inte kommer tillbaka och klagar över kvaliteten. Turisterna! De korta sommarmånaderna ger lite extra intäkter. Tights, T-shirt, tunikor är bra att ha. Dessutom finns de i många storlekar. Stop! Inte kan det vara så…

Du vet lika bra som jag att overaller och liknande plagg finns ofta i en plus size hörna.

På Stockholms modemässan tyckte jag se just vår inköpare sittande hos modeskaparna. Koncentrerad väljer hon capribyxor. Säljaren tar fram några i pastellfärger och hon skakar huvudet. Bättre välja beige…

På samma mässa hade Zizzi party med hög musik, video och minglande folk. Jag hälsade inte på för att jag har Tinnitus. Zizzis monter utstrålade ungdomlighet och glamour. En förtrollande image för en inköpare som behöver nya kunder. Jag menar absolut inte att Zizzis mode är bättre. Zizzi är också hyfsat duktig på att skapa tjockisuniformer i olika material med lite extra paljetter!

Jag tror att vi behöver en del yngre kvinnor som inköpare. Jag vet att det finns några. Jag vet också att det är tufft äga en affär när den möjliga kunden flyr på sina tangenter till on-line shopping eller utomlands helt övertygade att det inte finns plagg i Sverige som trotsar tjockisuniformen.

Vem väljer åt dig?

Jag erkänner att jag går och köper mina byxor hos så kallade ”tantaffärer”. Byxor når ofta naveln. Det finns plats för låren och materialet är av bra kvalité. De går faktiskt alldeles utmärkt ihop med mer ”moderiktiga” toppar.

Vem väljer åt dig?

Vid pennan
Prudie

Nästa inlägg kommer 16/11

P.S.

Ooops! Jag är sen med mitt inlägg.

Lycklig Prudie men olycklig Henri

Tjockt modePosted by Prudie Sun, November 18, 2012 21:39:07

En ikon inom mode är Suzy Menkes som är modejournalist på IHT, International Herald Tribune.
I en intervju i år blev hon tillfrågad om vad hon tyckte om bloggfenomenen kring ämnet mode. Hennes svar var att världen förändrades när mode istället för att vara en monolog blev en konversation. Vi tänker fortsätta med vår bloggandet om mjuka kurvor med hopp att svenskt mode också börjar konversera om curvy fashion.


Klänningen som kom och försvann och kom tillbaka
Jag var snabbare än vanligt med att köpa något on-line. Tiden det tog att bläddra igenom en av Ellos broschyrer medan jag gick längst uppfarten till huset var kort, tiden att sätta på datorn och att beställa klänningen var inte mycket längre och efter det var det klart.

Några få skuldkänslor hann passera min hjärna. När jag köper något tänker jag på priset, om jag har råd och om det finns något i garderoben att matcha med… Den här gången hade jag blivit blixtförälskad! En äkta adrenalinkick á la shopaholic som jag egentligen är. När jag provade den höll jag andan för att jag var rädd att mina bröst inte skulle få plats. Kjolen är enorm i storlek 52 men jag bryr mig inte om det! Jag får ta min plats på festen med kjolen omkring mig. Thats’it! En vecka senare, var klänningen slutsåld i alla storlekar, max 56. I kommentarerna stod att kunder hade hittat flera stycken på Tradera. Kära nån… Sånt händer vid Justin Biebers konserter!
Ellos tyckte förmodligen att företaget skulle tjäna mer pengar på den. Två veckor senare var klänningen tillbaka i alla storlekar. Ellos fick förstås 5 stjärnor av mig. Du vet på grund av För Evigt Tillgängligt Mode, Annars

Lägg din energi på att skapa balans
Fel, fel, fel! Stövletter är som sandaler med rem. De har förmågan att ”klippa av” benen. Det betyder att du segmenterar dina ben och skapar illusionen att du är kortare än i verkligheten. Långa ben, fortfarande smala? Kör! Väljer du en tunika till kort kjol, leggings och stövletter, har du inte långt från liknelsen till ett porträtt av Toulouse-Lautrec; lång överkropp och korta ben.

Stackars Toulouse-Lautrec! En duktig målare men mycket olycklig. Han kunde aldrig närma sig sin far känslomässigt och sjukdomen bidrog en hel del till det redan komplicerade förhållandet.

Vi ses om ett par veckor.

Ha det gott!

Vid pennan,

Prudie

Nästa inlägg kommer 2/12

Klä dig smal

Tjockt modePosted by Prudie Sun, November 04, 2012 15:04:14

Förberedelse

Det finns olika pass. Samtliga passen är 20 minuter men kommer som lätt, medium, svår, natur, marin blå eller svart. Verktygen anpassas till styrkan. Du behöver ett par strumpbyxor från Kapp-Ahl för den lätta, ett par strumpbyxor från Lindex för medium. Vill du träna maximalt, rekommenderar jag ett par strumpbyxor från Åhléns. OBS! Strumbyxorna måste vara i samma storlek för samtliga pass. Färgen ändrar visserligen inte svårighetsgraden men visst är det kul med lite variation. Öppna förpackningen och lägg strumporna på en slät yta för att undvika det klassiska vridmomentet längst benen som har i dokumenterade fall framkallat blodstockning.

Uppvärmning

Det finns olika sätt att värma upp och låta hjärtat få komma igång. Det bästa är att låta en hand komma ner hela vägen ned i en av strumporna och ”korva” den för att låta foten glida in så enkelt som möjligt. Här rekommenderas följande ställning stående, sittandes på soffan eller sängkanten eller varför inte den traditionella svenska kökspallen. Värmen i uppvärmningen kommer nu att inträffa när du arbetar upp strumpan rak och fin på sin väg längst benet, precis som det var på den släta ytan.

Svettstunden

Observera om strumpan har vridigt sig så får du ta ett steg tillbaka och gå tillbaka till uppvärmningen. Notera att detta infaller oftast när strumpan inte förberetts korrekt inför övningen. Börja om med att se till att strumpan verkligen ligger rak. Känns strumpa redan trång längst din vad? Ett tips är att dra i strumpan åt alla håll. Kom ihåg att ökad styrka i dessa dragmoment ökar risken för att en maska ska gå. Det är viktigt här att inte låta frustrationen töja strumporna större!

När strumpan når ditt första knä, har du också nått det första varvningsmärket. Nu sker en upprepad procedur där fot två spelar den centrala rollen. Arbeta upp strumpan, rakt och fin längst ditt ben. Det är tillåtet att svära men om yngre åskådare finns i publiken rekommenderar vi att hålla de grova orden till ett minimum. Yngre människor är enligt forskningsstudier lättpåverkade och detta i högsta grad när det kommer till grova ord. Det finns forskningsrön som säger att riktigt grova ord kan överföras till de yngre åskådarna endast genom att du tänker intensivt på dem.

Men tillbaka till träningspasset. En markering på att allting går som planerat är att:
a) de första svettpärlorna börjar tränga sig igenom den nanotekniska lagret som är smetad på ditt ansikte.
b) Din vilopuls är skrattretande långt ifrån vad du nu känner att hjärtat presterar i sin bröstkorg.

Men nu är inte tiden att slappna av. Du har tagit dig genom halva passet utan att svimma. Upp med dig! Håll tempot! Sträck på ryggen och förundras över att det är en man som har uppfunnit detta träningsverktyg åt dig.

Om allt har gått bra ska du befinna dig stående med en stor mängd nylon upp vid grenen. Här skiljer sig den erfarana från nybörjare i mängden nylon som har tagit sig ända upp. För extra svettbonus kan du försöka vrida kroppen medan du ställer dig upp så att strumpbyxorna är något vridna. Detta moment är nästan självuppfyllande på något mystiskt sätt. Men det är viktigt att ha målet i sikte nu. Du måste intala dig att du har gjort allt rätt. Tänk alltid positivt! Dagens inledande träningspass hjälper dig kanske inte med att undvika lite blodstockning och obehag under dagen men det ger dig en stark grund för att förstärka ditt tålamod och din uthållighet.

Finalen

Nu kan du dra strumpa upp gärna runt magen och förbi naveln. Viktigt är att skydda dig mot att bli riven av sömmarna även om detta ingår i konceptet strumpbyxa. Avslutskontroll på maskstatus följs av att du plockar ihop förpackningen och sortera den i rätt återvinningsbehållare.

Tips från coachen

Ringar, klockor och armband är livsnödvändiga accessoarer som tas på efter övningspasset för att undvika att dessa fastnar i maskorna och du behöver starta om hela din morgongymnastik.

Töjmomentet av strumpbyxor kan med fördel göras med tunna vantar till tunna strumpor. Du minskar risken att de går sönder innan de når grenen. Det hjälper dig att inte dra för mycket i materialet.

Drick mycket! Gärna en stor latte på väg till bussen, tunnelbanan, tåget eller vad du brukar åka.

Tack för idag!

Vi ses nästa gång den 18/11

Vid pennan Prudie och Ellie

Next »