Modiga tankar

Modiga tankar

Månadens tema - Tjockt mode

Har du läst Modiga tankar de senaste tre åren vet du redan att jag avskyr tigths och tunika, det som på modeformej har vi döpt till tjockisuniformen. I tightsen igår följande:
Leggings
Jeggings
Treggings
Tighta byxor
På det läggs den knälånga tunikan.

Varma vindminnen bleknar i höstens färger

HöstPosted by Prudie Sun, October 20, 2013 23:12:36

VISST ÄR DET VACKERT…?

Den sista refrängen från löven?

Har du någonsin varit vid italienska kusten i slutet av sommarsäsongen? En fest äger rum runt den 15 augusti där man bränner mycket pengar i fantastiska fyrverkerier. Explosioner av färger och former in den varma och fuktiga augusti natten bil en självklar jämförelse för mig med de vackra träden i olika nyanser av orange i den fuktiga och kalla dagen.

I år har jag svårare än vanligt att ta fram vinterlådorna för att lufta fram varmare kläder. Varför?

1. Stöket i sovrummet.
2. Jag är inte en vinterälskande människa
3. Jag trivs inte i mörka färger

Stöket i sovrummet

Lådor och högar, sommar mot vinter och kaos. Jag älskar sortera och ställa saker på plats. Ordning i lådor och garderob gör mig hel. Jag var en Feng-Shui anhängare när det var trendigt och jag är det fortfarande. Jag tror seriöst på Chi och jag är noga med att god energi färdas rätt i mitt hem, på kontoret… där jag finns alltså. Att rensa i rummet är att rensa i själen. Tyvärr är steget att starta inte lätt för mig att ta, särskilt på hösten.

Jag är inte en vinter älskande människa

Det känns som att ge upp! De långa dagarna inomhus skrämmer mig lite… Efter jag bröt handleden när jag föll på gömd is är jag skräckslagen för att falla igen. Nej, det hjälper inte att utsätta mig till det.
Jag är redan tvungen till det. Hur skulle jag komma till jobbet, handla mat och ordna med alla tusen andra saker… Jag vinner inte över rädslan för att falla en gång till, jag lovar!
Jag åker bil till centrum och jag får skjuts till pendeltåget. Jag går ut bara när det är nödvändigt med broddar och min mans säkra arm. Urgh… jag tycker inte om vara instängd.

Jag trivs inte i mörka färger.

Jag klär mig i färg, det vet du redan. Handen på hjärtat är det ganska svårt att bibehålla klara, varma färger under vintern. Rött förknippas med Julen. Kommentarerna är snabba att komma fram i mitten av november… Jag blir stämplad Julälskare. Människor runt mig (förlåt Ellie!) klär sig i mörka jackor som gör mig deprimerad. Vill jag köpa byxor finns de endast i svart utom för jeansen förstås. Särskilt i stora storlekar. Myten att man blir smalare i svart påminner mig om de fördomar som finns runt omkring.

Svärmor har rätt. Jag tänker för mycket! Nu ska det våras för stöket.

Ha det gott och se upp för vinterdepressionen.

Nästa inlägg kommer 3/11

Vid pennan,

Prudie

RUSK - Höstens Ridå Utan Synliga Konturer

HöstPosted by Prudie Sun, October 06, 2013 15:49:21
September i år summerar jag som en blött månad. Det var visserligen några dagar som påminde om sommaren men för det mesta har jag haft gummistövlar på mig. Jag gillar inte doften av gummi. Blött gummi är ännu värre. Jag måste dock erkänna att det är skönt behålla mina fötter torra.

Gummistövlar
Eftersom jag har kraftiga ben har jag svårt att hitta gummistövlar som kommer förbi mina vader. Den enda lösningen har varit stövletter i gummi. Jag har ett par på jobbet och ett par hemma. Jag vet att det finns även skor i gummi men dit har jag inte kommit än. En annan lösning är att vika ner kanten på vanliga stövlar så mycket så att vaden får plats. Inte särskilt snyggt men jag kanske kan inspirera någon formgivare att fodra stövlar in något trevlig mönster.

Paraply
En accessoar som jag är extra noga med är mina paraplyer. När det regnar är ofta miljön runt omkring sänkt i ett grått filter. Jag kan inte tänka mig en svart paraply.
Eftersom jag gillar färg, köper jag paraplyer som har annorlunda motiv. Museishop är ofta ett ställe där man kan handla dem. Jag har en med detaljer ur Bellinis Våren, köpt i Florence för många år sen. Jag har ett paraply med prästkragar fotograferade i en grön äng, köpt på Rusta. Min favorit har en av de populäraste mönster som William Morris skapade för 150 år sen, Golden Lily.
Jag har inte lyckats lösa ett annat problem. Jag brukar alltid har en tygkasse med mig med en bok eller till impulsköpet som tidningen på Pressbyrån. Tygpåsen brukar hänga på axeln ovanpå handväskan och innehållet tenderar att bli blött. Jag har provat med kraftigare tygpåsar men det hjälper inte. Jag har till och med några transparenta påsar att lägga boken i för att den ska förbli torr i tygpåsen. Eftersom det är vattnet som glider ner från paraplyet det stora bov och inte regnandet i sig… skulle det kunna räcka med ett större paraply, modell golf. Jag har provat!
1. Det går inte att promenera på en trottoar med ett så stort paraply. Möjligheten att göra någon illa skrämmer mig. Jag är en kort kvinna!
2. Stora paraplyer är tunga att bära.
3. Problem med att lägga det ifrån sig i Tunnelbanan.

Jaha… Klassiskt I-lands problem!
En av mina kollegor på jobbet är född i Etiopien. När hon var liten var det otroligt skönt promenera hem i regnet. Det fanns inga bekymmer om att bli blöt. Regnet var ljummet och välkommet. Det betydde vatten till odlingarna… Jag gnäller om det. Hon älskar regn.

Ha det gott!

Vid pennan,
Prudie

Nästa inlägg kommer 20/10

Projekt Spring och göm dig

HöstPosted by Prudie Sun, October 21, 2012 19:17:28

Först en tillkännagivande. Ellie och jag tänker inte införa ordet hen i våra texter. Vi väntar på att Svenska Akademin inför det i sin ordlista. Det är en intressant diskussion men vi tar inte sida.

Stövelstrumpor

I förra inslaget berättade jag om stövlar för kraftiga ben. Jag blev oerhört förtjust i att det finns hos Ulla Popken även en strumpa att ha i stövlarna, när temperaturen sjunker en bit till. Varför är jag så glad över det? Hittills har jag köpt "over knee" strumpor som blir nästan normala runt mina ben. Det är den lilla saken att det finns en stövelstrumpa som kan passa som stövelstrumpa och inte en "over knee" strumpa för ”normala” ben som jag använder som stövelstrumpa. Snurrar det nu? Stövelstrumpa är faktiskt viktigare för mig än hen, just nu…

Superstylist

Hur blir man superstylist? Det har jag undrat varje gång jag har sett en viss reklam. Vad är som avgör att du är en vanlig stylist eller en superstylist? Vinner du en tävling? Antalet fester du är inbjuden till? Arvodet per timmen under vilken du använder din superskarpa, supergranskande blick? Antalet nöjda kunder? Jag misstänker att det är antalet åskådare som du lyckas övertala att svart är alltid bra, bättre blir den med en neongrön väska som accessoar.

Spring och göm dig

Jag har också undrat om kunderna hos superstylisten är samma som sitter i juryn på den svenska Projekt Run(a)way. Jag förstår inte hur de bedömer… En sak är klar, färg får inte landa på deras runway. Dessutom har jag lärt mig betydelsen av ordet ”edgyyyyy! ” medan jag tittade på programmet.

På framkanten

Edgy betyder att vara på framkanten. Ordet används i sammanhang med böcker, musik och i det här fallet mode. Det är meningen att man utmanar normer för att avslöja en mörk sida. Vad skulle det vara i Projekt Runway? Mmmmh… Det kan verkligen vara svårt att identifiera det… Sjuka kroppsidealer? Miljardindustri som främjar orättvisor och klimat förändringar? Mmmhh… Snabbt lärde jag mig att Edgy egentligen står för designer som vill tjäna alla pengar de får genom att skapa en ung stil som utmanar något oidentifierbart men är i verkligheten en produkt av noggranna marknadsundersökningar. Det är inte så konstigt att de plagg som jag gillar är definitivt något out.

Igår såg jag ett avsnitt på förlagan, den amerikanska. På deras Runway gled en fantastisk klänning inspirerad av Diors arbete och som hamnade nästan sist. Så klart! Den blev kallad cotillion (dans och kontradans) klänning från helvetet. En klänning som skulle passa i sydstaternas baler à la Borta med vinden. Jag har tydligen en väldig dålig smak. OK då, jag får ta det…

Fast innerst inne är jag övertygad att felet ligger hos Michael Kors & Co.

Vid pennan

Prudie

Nästa inlägg kommer 3/11

Ett steg från Solen

HöstPosted by Prudie Sun, October 07, 2012 15:57:59

Sommarjackan räcker inte längre och vi byter till kappa för att stänga ute fukten. Händerna blir kalla när man håller upp paraplyet, vi längtar efter vantarna. Värmen håller sig kvar i solfläcken på asfalten, där ställer vi oss medan vi väntar att Jorden ska bli klar med lutningen av sin axel, vi ska långt ifrån Solen. Vi bläddrar i broschyrer som förför oss till vita stränder och blått hav, medan våra näsor rinner i fukten på busshållplatsen.

Vinterdepression
Innan Ellie och jag skapade modeformej brukade jag sura ihop fram till sommaren. Jag och vinterdepressionen är gamla vänner. Bristen på sol och vitamin D gör mig trött och sömnig. Har en sommar varit regnig och grå, blir vintern svår. Jag skulle vilja dra en varm filt över mitt huvud ända till våren och glömma att jag måste ta mig till jobbet med en bristfull kommunaltransport. De långa väntetiderna i kalla uppgångar som är uppvärmda av människornas trötthet, frustration och förkylningar, blir svårare att bära för varje vinter som går.

Italienskt mode
Modeformej.se innebär att jag kan roa mig med ett intresse som jag har haft sedan jag var barn. Det har lättat humöret under de mörka månaderna. När jag var liten var jag tokig i Haute Coture. Jag älskade titta på modevisningarna i mammas tidningar. Jag lärde mig namn som Dior, Valentino, Armani, Chanel och många fler samtidigt som jag längtade efter lysande, juvelprydda aftonklänningar. Jag fastnade tidigt för italienskt mode snarare än franskt. Det engelska innebar Vivienne Westwood och punkrörelsen mot Laura Ashley. Det var inte harmoniskt för min del... Det amerikanska var inte utbrett. Italienarna hade förmågan att klä kurvor i stiliga plagg och material. Du har nog märkt att intresset för det italienska modet hänger med i plaggen som vi väljer för Sweet Treats.

Accessoarer
Hösten är perfekt att leka med för att vi får visa väskor, hattar, pumps och kappor. Jag tror att hösten är nog den mest accessoarrika säsong vi har. Kvinnor med mjuka kurvor har mycket nytta av accessoarerna. De fångar de blickarna som vi hatar och det gör att vi kan leva med våra kurvor som vi vill.
Trinny och Susannah skriver i sina böcker att det smartaste man kan göra är att hitta ett par välskurna byxor per år. Hellre det än flera som sitter illa… Efter några år har man tillräckligt många byxor som utgör basen. Ellie och jag håller med men lägger till väskor och kappor. Leta efter en väska eller en kappa som du verkligen gillar per år. Väskor och kappor brukar man kunna använda länge!

Besvikelsen över för trånga stövlar är över
Många av våra läsare har problem med att hitta stövlar. Oftast är det ingen idé att prova de som finns i affärerna. De är för trånga! Ulla Popken har i år lanserat en kollektion som ökar ”ha”-begäret.

Priserna konkurrerar inte duoboots.com men måtten på skaftet gör det. Deras XL storlek borde räcka långt. Glömt inte att jag är Päron och att jag har hela 50 cm i omkrets på mina vader. Det kändes nästa som om jag hade ”normala” ben när jag sist kollade deras tabell!


Tack och lov för att nya, utländska företag upptäcker den svenska marknaden. Vi hoppas att svenska företag hänger med i de nya trenderna för mjuka kurvor. Vi längtar och vi är så tacksamma för välsittande plagg!

www.ullapopken.se

www.duoboots.com

Nästa inlägg 21/10

Ha det gott!

Vid pennan

Prudie

Next »