Modiga tankar

Modiga tankar

Månadens tema - Tjockt mode

Har du läst Modiga tankar de senaste tre åren vet du redan att jag avskyr tigths och tunika, det som på modeformej har vi döpt till tjockisuniformen. I tightsen igår följande:
Leggings
Jeggings
Treggings
Tighta byxor
På det läggs den knälånga tunikan.

Positivism

Utanför våra gränserPosted by Prudie Sun, August 18, 2013 20:58:00

Inom Curvy fashion utomlands använder man ofta uttryck som body positive, body acceptance, body fet acceptance. Jag har alltid ett behov att förstå betydelsen på ett nytt uttryck innan jag använder det. Kalla det tråkigt eller pedantiskt men jag brukar sura ihop när jag hör ordet edgy användas till alldeles för mycket. Jag letar efter en mörk sida som inte visas upp.

Body positive

Du är inte body positive, däremot följer du eller stödjer du principerna inom body positive rörelse. Närmast stödjer du ditt eget behov att ha en kroppsvikt som ger dig ett bra liv utan att du definierar din "hälsosamma vikt" från en generisk höjd/vikt diagram eller BMI (Body Mass Index). BMI grundar sig på populationen (befolkning i ett definierat område som till exempel ett land eller i-länder) men inte individen.
Överviktig betyder att du har en kroppsvikt över ett antaget spektrum. Manniskorna ”samhället” kring dig bestämmer det spektrum. Överviktiga och feta lever i en konstant rädsla för att vikten förstör deras liv. Tänker man efter… att välja ett tal på skalan och vända sitt eget liv upp och ner för att uppnå den, kallas i vanligt fall ätstörning. Varför ordinerar man att nå det talet till en fet person som redan är brännmärkt med ätstörning?
Hälsosam vikt inom Body positive rörelse är den vikt som din unika kropp verkar "lösa" när du inte besatt om mat och motion. Inom rörelsen frågar man sig om det inte verkar troligt att människor kommer i en rad av fetma, precis som de kommer i olika längder.

Body acceptance

Body image movement kallas det också. Stödjer du rörelsen fokuserar du på erkännandet och värdesättningen av verklig skönhet in- och utifrån dig själv. Rörelsen utnyttjar och främjar body positivism genom att uppmuntra kvinnor och ibland barn att vara mer accepterande för den de är. Du använder också ett positivt språk om din kropp och andras. Du prioriterar hälsan före skönheten.
Stanna upp!
Det man egentligen säger är att du inte behöver springa och fixa en spruta botox för att dina ögonlock hänger lite grant… men att du tittar på dig själv och tänker ”Jag är fantastik som jag är!”

Body fet acceptance

Rejält kritiserad rörelse av många. Den främsta kritiken är att genom sina principer hindrar rörelsen ”samhället” från att göra feta människor friska. Rörelsen gör dem sjukare. Ofta använder man i sin kritik också det gamla uttrycket ”det finns inga vetenskapliga bevis för att…” Egentligen rörelse har skapats för att ge lika rättigheter inom vård och arbetsliv för feta människor som för alla andra människor.

Vad tycker jag?

Jag är fortfarande präglad av ett liv ägnat åt bantning. Jag ligger närmare Body positive rörelsen än de andra två… Varför? Jag vägrade leva i rädslan att min kroppsvikt förstörde mitt liv och kastade ut vågen. Sedan dess har jag haft samma storlek. Det jag ångrar är att jag inte mognade till det tidigare, framförallt före den sista bantningen. Jag rekommenderar inte det till andra för att jag bara kan ta ansvar över mitt liv men inte över andras. Det skönaste av det är att jag slipper alla tvångstankar kring vågen och det jag stoppar i munnen... Ätstörning? Inte nu längre!

Ha det gott!

Vid pennan
Prudie

Nästa inlägg kommer 1/9

Solen går om Regnet.

Utanför våra gränserPosted by Prudie Sun, August 04, 2013 16:44:40
Allting kring mig ser ut som tagen från en reseguide om Spanien.
Jag sitter på en balkong med utsikt över berg täckta av snö. Det är +28 grader i skuggan och det fläktar härligt från dalen nedanför balkongen. Från samma håll kommer musik (gitarr), skratt och prat från en stor familj som tydligen tillbringar sin söndag på sitt grönsaksland. Svalorna jagar varandrar på den varma vinden medan andra fåglar sjunger i cypresserna från trädgården bredvid.... Min kära läsare, jag beskriver för dig en eftermiddag i Andalusien nära Granada.

Himmelriket och tillbaka

I Barcelona är det värt att göra ett besök på El Corte Inglés (jag förkortar namnet till ECI) som är en stor kedja med butiker över hela Spanien. ECI ligger på Plasa Catalouna precis i början på La Rambla. I affären finns en stor avdelning för stora storlekar Grandes Tailles, följ helt och enkelt skyltarna i taket för att varuhuset är enormt. Jag provade Elena Miró och Persona (Max Mara) plus en rad spanska märke, bland annat Sintesis XXL och Adolfo Dominguez, en spansk formgivare som modeformej.se och tidningen Sweet Treats kommer att bevaka framöver. Prisvärt märke är ECIs egna, speciellt på REA. När du är klar med ECI kan du gå över gatan till Punto Roma som har kläder max 52 (54).

Tillgängligt mode

Prisvärt mode över hela Spanien finns på Kiabi. Affären finns att hitta på samma område som matkedjan Al Campo, gärna i utkanterna på de något större städerna. Deras REA är makalös och byxorna en dröm. De har hög midja! Hade jag inte haft bråttom hade jag nog köpt flera par linnebyxor eller jeans till hösten.
Skulle din resväska hamna på villovägar, behöver du inte få panik. Båda matkedjor Al Campo och Carrefour har egna stora storlekar. Ingenting snyggt i mina ögon men ändå... är man utan kläder på semester... Jag såg snygga badkläder upp till 58. Glöm inte att i Barcelona och Malaga finns H&M (säkert i övriga stora städer också).

Spanskt mode

Kroppsformen Timglas är mest representerad. Det går fortfarande att hitta byxor, tröjor och blusar för andra kroppsformer. I kläderna finns plats för brösten men om du har smala axlar och större rumpa (lår) är klänningar och tunikor ett problem. Storleken på axlarna hänger ihop med rumpan. Det betyder att med en stor rumpa måste du ha breda axlar också, annars räcker inte klänningarna och tunikorna runt stussen. Spanska storlekar ligger ett storlek före våra. Alltså en spansk 54 motsvarar en 52.

Spansk vår/sommar 2013 verkar har varit färglad, mönsterrik, blommig med mycket paisley. Några nyheter för vintern låg redan på plats och färgerna var bruna, röda och blåa, jordnära nyanser.

Jag har älskat shoppa i London i många år men jag tror att Barcelona ligger bättre till i jämförelse. Det är inte lika dyrt att bo på hotell som i London. Norwegian air flyger till Barcelona hela året runt med hyfsade priser och Wifi ombord.

Det finns faktiskt ett större utbud kläder än i UK. OOOPPSSS!! Svär jag i kyrkan nu?

Framförallt får jag SOL på köpet!

Varma hälsningar
Prudie

Nästa inlägg kommer 19/8

Så nära men ändå så långt bort!

Utanför våra gränserPosted by Prudie Sun, August 19, 2012 17:01:44

Att vara uppkopplat mot världen är något som är vardagen för många.

En gång i tiden kostade en hel del att vara kopplad mot Internet. Det funkade ungefär som min mors timglas vid telefonen när hon skulle ringa utomlands. Högst 3 minuter, vända på glaset för 3 minuter till. Det fick inte vara längre så, men tanken på telefonräkningarna. Detvar då… Tack vare tekniken kan både min son, min man och självaste jag vara uppkopplade samtidigt och surfa hur länge som helst. TV går i bakgrunden med sina nonsens program.

En fräsch, ny värld

Och jag häpnar! Över den nya, fräscha modevärlden som får liv… PLUS modeller! Egna catwalks, med kläder som vi väldigt länge bara har drömt om… Det som är mest fantastiskt är att du och jag är en del av den nya världen. Vill du ha den till Sverige? Ändra dina köpvanor och påverka!
Idéerna färdas i warphastighet nuförtiden. Idéerna färdades förr i tiden också. De kunde färdas med en keramiker som flyttade från en by till den andra under stenåldern. De kunde färdas med de hemvändande skandinaviska soldaterna från romerska gränsstäder. De kunde färdas med avhandlingar under upplysningstiden. Sen kom tidningar, bio, radio, TV och nu Internet.

Bra jobbat mina damer!

Det kan inte vara lätt för svenska inköpare idag! Jag vet inte var de får inspiration, men den fula, oskiljaktiga duo tunika med tighta byxor har härskat väldigt länge. En kvinna som jag blir inspirerad av Monif C., Elena Miró, Igigi, Anna Scholtz, Marina Rinaldi, Kiyonna, Diana Gallesi med flera, men hittar inte motsvarighet i svenska affärer. En kvinna som jag kan stå i en affär från storkedjan och se hur osålda shorts i stora storlekar förs till REA hörnet. Det handlar om mängder av dem. Handen på hjärtat shorts hör till i trädgården och kanske till badet, tillsammans med urtvättade, svettiga T-shirts. Eller på shortsmaffian som består av "moderiktiga" kvinnor som inte har lämnat tonåren bakom sig, trots att kroppen har åldrats i sin egen naturliga hastighet. Vi vill inte ha dem, det har vi visat. Bra jobbat mina damer!
Moderiktiga plagg är något helt annat. Det är plagg som du hittar i Vintageaffärer idag och du tycker att de är vackra. I vissa fall kan de hänga i en monter på Nordiska museet. Ja, vi har mjuka kurvor. Men den svenska befolkningen blir både längre och tyngre. Utbudet bör vara indelat i Päron, Äpple, Timglas, Tegelsten dessutom i kort och lång och sist men inte minst det ska finnas samma plagg i tillräckligt många storlekar.


Och jag häpnar över hur många kvinnor uttrycker samma idé! Våra kroppar ser ut som de gör. Vi älskar kläder och vi vill ha plagg som klär och inte gömmer oss. Vi är inte defekta! Vi är helt och enkelt en del av utbudet som speglar de mångfacetterade sidorna i den arten kallad, människa. Passar det inte med mångfald? Sälj dina plagg någon annanstans. Den perfekta människan existerar endast i vissa ideologier.

Vi vill ha mångfald!


Vid pennan,

Prudie

P.S.

Mina favoriter för hösten är Louis Vuitton, Dior, Bottega Veneta och Jill Sander

Nästa inlääg kommer 2/9

Tänja på gränsen?

Utanför våra gränserPosted by Prudie Sun, August 05, 2012 21:12:18

Det sägs att det går en epidemi av fetma. Svenskarna blir längre och kraftigare. U.S.A. har kämpat med problemet (!) i flera decennier utan att komma någon vart. Det är fritt fram för bantningsindustrin att hitta på lösningar som ger mer pengar. Samtidigt modeller faller döda på catwalken, knarkar eller kräks upp den mat de har ätit i toaletten. Vi har feta människor överallt och vi blir allt fler. Sjuka kroppsförebilder härskar, vi uppmanas att nå idealen men vi äter mer fett som bantnings metod.


Många kvinnor reagerar med stöd av en något förbryllad modebransch. Vad kan det bero på? Mina intrigslinser har gjort en ytlig analys. Intrigslinserna har mognat hos mig tack vore alla amerikanska spionfilmer.

Diane von Furstenberg är ordförande för CFDA (Council of Fashion Designer of America) sedan 2006. Von Furstenberg har en hög status i sitt land, hon är en modeikon och en äkta "american dream". Hennes stiftelse delar ut 20 miljoner dollar per år i olika stipendier, bidrag och priser till starka kvinnor inom näringslivet. Har hon vädrat luften i det instängda rummet som heter mode? Ett par exempel:

Ralph Lauren visar upp sin första Plusmodell.

Michael Kors har utökat storleksutbudet till 52.

De gör inte det här för att vara snälla. De gör det för att någon marknadschef, på ett möte, har visat hur mycket intäkter det kan komma in, om man utökar utbudet med ett par storlekar till!


Många formgivare och modehus som har präglat de senaste decennier har förlorat sin ledstjärna eller sin grundare, på grund av åldern. Att modebranschen är något förbryllad det kan tolkas från det faktum att enbart Vogue har vågat sätta gränser till det sjuka i ett öppet brev.


Summa summarum, det är mer tillåtet!


Därför är det viktigt att snegla over gränserna och lära oss argumenten. För att om modet generellt är konservativt, så är den svenska modebranschen väldigt konservativ!

Vid pennan

Prudie

Nästa inlägg kommer 19/8

Next »