Modiga tankar

Modiga tankar

Månadens tema - Tjockt mode

Har du läst Modiga tankar de senaste tre åren vet du redan att jag avskyr tigths och tunika, det som på modeformej har vi döpt till tjockisuniformen. I tightsen igår följande:
Leggings
Jeggings
Treggings
Tighta byxor
På det läggs den knälånga tunikan.

Hopplöst gammaldags eller riktigt smart?

UnderkläderPosted by Prudie Sun, June 16, 2013 20:17:16

Jag upptäckte mitt favoritunderplagg av en ren slump och blev för alltid fast.

Jag har alltid haft behov av underbyxor. Mina lår gnider sig på varandra, speciellt när jag svettas. Friktionen skapar röd hud som svider. Jag brukade använda korta tights eller cykelbyxor som blev otroligt varma på sommaren. Sen hittade jag mina underbyxor som är också underkjol. Hallelujah!

Det finns en variant av underbyxor i affärerna som formar. Tyvärr har dem förmågan att rulla upp sig till ljumsken efter några tvättar. Det kan göra riktigt ont! Det händer inte med mina gammaldags underbyxor.

Mamma mia! Mamelucker!

De kallas ”mamelucker” eller ”mormorsbyxor”. Det ger en dammig känsla av äldre damer med rund hatt, liten väska, ull kappa och fotriktiga skor.

Mamelucker var på1800-talet benämningen på broderade eller spetsprydda barn- och damunderbyxor, hoprynkade nedtill så att de bildade volanger kring anklarna.
Mameluckerna var framförallt modiga arabiska soldater som ursprungligen (900-talet) var slavar. Napoleon berättade om deras mod under slaget vid Pyramiderna när många drunknade i Nilen. Mameluckerna hade långa byxor som var hoprynkade vid anklarna. Det blev mode förstås att bära mamelucker när Napoleon kom hem till Paris med sin seger.
Mameluckerna fanns under krinolinerna i den viktorianska eran med funktionen att gömma allt från männens blick. Senare användes dem till att täcka den nakna delen av låret mellan strumpan och underbyxan.
Under 1950-talet var det dags för en annan funktion. De skulle vara tighta och värmande.

En butik on-line som säljer mamelucker till storlek 66 är Klingel.

En lång tradition alltså och ett ypperligt, bekvämt, svalt samt praktiskt plagg. Ett företag som har förstått det praktiska i det är Zizzi som har formgivit en kjol med inbyggd byxa.

Max storlek 2XL (54/56), 300 Dkr
Gammaldags och tråkigt? Det får du fortsätta tycka. Jag däremot kan röra mig i mina kjolar och klänningar utan att använda fula tights. Amen!

Vi brukar ta semester i juli. I år blir det en tidigare och en längre semester för Ellie och jag, från Midsommar till augusti. Därför kommer nästa inlägg först den 4/8.

Ha det gott!

Vid pennan,

Prudie

Felsorterat, felplacerat och felformat

UnderkläderPosted by Prudie Sun, June 24, 2012 20:55:29

Våra kroppar har formats enligt modets idealbild i sekler. För att följa idealen har man designat verktyg att bära intill kroppen, underkläderna.

Lite historia
Jag kan lugnt påstå att de senaste 500 åren har varit rätt extrema. Från den medeltida dräkten som var en blandning av romersk stola (kvinnlig toga) och av germanskt dräkt kom vi till 1600-talets stora kjolar. Hos de rika växte kjolarna i omfång för varje decennium som gick. Vissa franska hovdräkter från 1700-talet hade hissanordningar med både pallar och toaletter. Versailles tillställningar var långa, tröttsamma och välbesökta. En hovdam fick stå och vänta för att bli presenterad för det kungliga paret i dagar. Franska revolutionen införde den långa klänningen med hög midja som jag är enormt förtjust i, empireklänningen. De tidiga klänningarna var en skandal för att de visade alla kvinnliga attribut i väldigt tunna och lätta material. När Napoleon besegrades för gott vid Waterloo, var viljan hos Europas ledare att återbygga det som var förlorat. Det reflekterades på modet och de stora kjolarna var tillbaka med korsetter och krinoliner. I ett historiskt perspektiv varade inte det mode länge, för att man hade smakat på komforten. Konstnärer som Karin Larsson trodde på reformens dräkt, den samma som man kan se i Elsa Beskows teckningar. Klänningen blev lös och kortare... Coco Chanel skapade nästa reform och på den vägen har vi vandrat.


Den som väntar...
De senaste 40 åren har varit sig ganska likartade. I samma historiska perspektiv borde det vara dags för något nytt! Oavsett hur det blir, följer lingerie (underkläderna) med och utvecklar passande verktyg till modet. Det senaste är gördel för de smala... Inte finns dem för oss! Det skandinaviska modet från de stora kedjorna är tygfattigt och för att bära de plaggen, måste man ha kontroll för allt som inte är på den rätta plats.


Medan vi väntar på att Queen Latifah och Christina Hendricks utvecklar sina plus size lingerie kollektioner, slåss vi med de vanliga problemen.

Våra BH
BH för mjuka kvinnor innebär ofta att brösten delas isär, utåt av någon anledning. Kan det vara en inbillad avlastning? Egentligen behöver vi att våra tuttar förs ihop för att visa de andra linjerna i våra kroppsformer. Tyvärr i stort sätt går det att hitta endast felbyggda BH. Jag måste säga att mina bröst och mina axlar blir ömma av alla H & M, KappAhl och Lindex BH modeller. De är vadderade... och jag förstår inte riktig var det är bra till utom att ge mig några cm extra i omfång och att mitt balanscentrum flyttas framåt. Värre ändå är att det inte går att hitta rätt kupa till rätt längd. 100DD till exempel eller 85E... Hur ofta hittar man det? Dessutom är de aldrig sorterade i numerisk ordning. De största hänger i sista raden längst nere, några cm från golvet. Många av oss är inte så pass viga att vi kan sätta oss på huk utan att kasta omkull ställningen bakom våra ryggar. Det är så trångt mellan ställningarna.

Jag föreslår att vi, medan vi sorterar åt affären kan vi passa på och bedöma hur pass bra golvstädningen är!

Gå till en riktig lingerie affär och få råd! Javisst, det blir något dyrare, men din rygg mår bättre och ditt nya självförtroende behåller du.


Vi tar semester och en kort paus från Modiga Tankar. Vi återkommer i augusti med lite inspiration från övriga världen, trots att vi inte rör oss utanför gränsen. Jag stannar hemma i år och tar hand om min misshandlade trädgård. Ellie trivdes i regnet förra året i en stuga i Värmland, hon brukar inte åka utomlands på sommaren. Det blir Hälsingland för henne och sambon.


Vi båda önskar dig en glad sommar med regn på natten och sol på dagen!

Vid pennan,

Prudie

Nästa inlägg 5/8

Frigjorda brända muffins

UnderkläderPosted by Prudie Sat, June 09, 2012 20:34:59

1970-talet var viktigt för kvinnofrigörelse historia. Lagar kom till, en del konservativa länder införde skilsmässan, rätt till aborten samtidigt som p-piller blev en preventivmedel tillgänglig för den kvinnliga befolkningen. BH brändes på bål som en symbol för kvinnoförtryck, vilket är endast en myt. Under en manifestation mot Miss America tävling 1968 kastade kvinnor BH och andra underkläder i en soptunna. Journalister jämförde det till att sätta eld på en flagga. Därmed uttrycket BH bränningen blev en symbol för kvinnofrigörelsen!Fenomenet Twiggy, den supersmala, androgyna modellen blev också en förebild. Det skulle inte vara någon skillnad mellan man och kvinna även i utseende. Modet följde idéerna. Kurvorna som fyllde BH försvann från catwalken. Plaggen som sitter ”så där” på size 0 finns kvar efter 40 år. Våra kroppar är inte programmerade för att följa catwalken och andra idéer. Vi har ägnat de senaste 40 åren till olika bantningsmetoder, aerobics, jogging, anti cellulit lotioner, light läsk, kirurgiska knivar för att… sudda bort oss själva. Eftersom jag har pratat, till och från under åren, med ett par bekanta, kvinnor som var bland de modiga vid frigörelsefronten, gissar jag att de hade inte räknat alls med den konsekvensen.


Kurvorna är kvar!

Kurvor är kvar och kräver verktyg för att de ska sitta snyggt. Verktygen är underkläderna. Första verktyg är BH, du kan inte komma undan det. Andra verktyg är en bra trosa som är HÖG UPP TILL NAVELN när man har en mage. Det kallas ibland gördel. Lägre trosor klämmer upp magen och låter den jäsa utanför kanten, den så kallade MUFFINS effekten. Har du en plattare mage kommer du undan det. Det finns långa kontrollinne som klämmer ihop allt från byst till knäna. Jag är väldigt förtjust i dem. En känd tidning hade en reportage om underkläder för att få "Mad Men" kurvor. Tidningen syftade förstås till Christna Hendricks och inte till de fantastiska kläderna i serien. Den bästa blev den här:

Fast den med ben från Maidenforms Flexees 529 kr

Skönt att den inte finns i våra storlekar! Det är ett tortyrredskap. Bara att titta på det så känner jag hur den gräver sig under bysten, när kanterna glider av BH. Jag känner hur byxorna rullar upp sig i ett hårt gummiband precis intill ljumskarna. Det värsta av allt tycker jag är när reportern undrar hur hon ska göra när hon blir kissnödig… Det är ingen fara… det finns en springa längst ner. Lite ovanligt att gå utan trosor bara…
Jasså det är då man ska ta fram kisskoppen och stå och kissa i parken! Tänkte jag. Det blir ganska praktiskt när man blir sugen på sex, det är bara att lyfta kanten på kjolen.

Hållningen är ditt främsta verktyg


Utan hållningen som är det främsta redskapet kommer du att lyckas halvvägs. Kvinnor som jag med naturligt stora bröst tenderar att böja axlarna kring dem. Det sägs att det är på grund av vikten, men jag tror likaväl att det är en genant känsla jag får framförallt från granskningen som andra kvinnor gör. Jämställda män verkar inte ens tänka på det, andra män verkar uppskatta det. Vilket är smått roligt… Men kvinnor kan ta fram en kall, anklangande blick som får mig ur gängorna väldigt snabbt! Jag som har stora tuttar är inte frigjord och jämställd. Vad är du visar?!?!

Patetiskt!

Nåväl, hållningen är den som visar din midja oavsett om du har den naturligt eller om du ordnar det med rätt kläder. Hållningen är också den som ger dig extra längd och en plats bland alla andra.

Ta plats, den är faktiskt bara din.

Vid pennan,

Prudie

Nästa inlägg 24/6. Det blir också det sista inför våra semester.

En sista hälsning

UnderkläderPosted by Prudie Thu, June 30, 2011 22:18:33

Glad sommar till er alla som har läst oss hela våren! Vi ses igen i augusti.

Ellier och Prudie.

P.S.

Du som bor i Stockholm... Besök gärna XLNT hos KappAhl nere i plattan (Sergels torg). En jätte duktig skyltansvarig har gjort en fantastik docka med kläderna från XLNT. Stilen är så nära den kan komma modeformej filosofi! Vi vet inte hur länge dockan kommer att ha just de kläderna... men har den svarta byxor och en orange blus, då har du hunnit!

Next »