Modiga tankar

Modiga tankar

Månadens tema - Tjockt mode

Har du läst Modiga tankar de senaste tre åren vet du redan att jag avskyr tigths och tunika, det som på modeformej har vi döpt till tjockisuniformen. I tightsen igår följande:
Leggings
Jeggings
Treggings
Tighta byxor
På det läggs den knälånga tunikan.

Dagbok 2013

SjälvkänslaPosted by Prudie Mon, April 29, 2013 14:36:14

Känner du dig förföljd? Tycker du att det pågår en jakt efter dina extra kilon? Det är inte bara en känsla. Du är förföljd!

Jag skrev ner en liten dagbok som förra året under en vecka. Jag noterade hur många gånger jag läste, hörde något om fett och diet. Jag levde också ”normalt”. Det betyder att jag inte har letat mig fram till inslagen. De har kommit till mig!

Viktigt! Vi gör inte reklam för bantningindustrin och därmed nämner inte företagens namn. Du kommer ändå att förstå vilka vi pratar om...

Söndag

Kväll TV:
2 reklampauser med Biggest Looser

Måndag

Morgon Metro:
1 annons om fettreducering. Endast 1500 kr, gäller vi dubbelbokning (till exempel båda armar, höfter mm. Alltså köp 2 betala för en!
1 notis om att 40 gener har individuerats som kan har en påverkan på fetma
1 annons från välkänt bantningsföretag "Vill du gå ner i vikt före sommaren"?
Kväll TV:
5 reklampauser med Biggest looser under programmet Fantasterna på Tv4
Första avsnittet av Biggest looser. Jag skyndade mig att zappa förbi.

Tisdag

Morgon Metro:
1 annons om fettreducering, permanent sådan! Fettet reduceras med kyla. Företaget lovar upp till 25% reducering fett på en behandling.
På väg hem Radio:
1 annons med en känd sångerska gör reklam för bantningsföretag.
Kväll Lokala tidningen:
1 artikel. Kändis gift med kändis gick ner 10 kg (!) och har skrivit en bok om det för att inspirera andra. Kommer vi att se mindre Bagge i TV?

Onsdag

Morgon Metro:
1 annons om fettreducering med laser eller ljudvågor! Två behandlingar för en!

Torsdag

Morgon Metro:
1 annons samma som i tisdags, den med 25% reducering av fett vid en behandling.
Lunch Facebook:
1 annons från välkänt bantningsföretag med en annan kändis än i tisdags
Kväll Nyheter
1 inslag om gastrooperation på nyheterna Vetenskapligt påstår KI att man får samma fettförbränning som en person med normal vikt? OBS! Bestående
1 timmes program på Tv2 Dokument inifrån "Ska vi förbjuda sockret?" Vad gör vi med dem som informationen inte biter på? Är det dags för tuffare åtgärder som i USA? Repris på lördag!

Fredag

Kväll

Tittar i ett svep tidningar på ICA. Det vanliga om att banta, hon har lyckats! hos Tara och ett par andra.
1 avsnitt av Simpson om hjärtoperation. Homer äter jätte mycket och får hjärtattack.

Lördag

Mediadetoxdag! Jag håller mig bort från TV och radio. Reprisen om "Ska vi förbjuda sockret?" bör gå…

Söndag

Kväll

Kollar på flera avsnitt av Mad man. Ingen reklam om bantning. Saknar jag det?

Det är ett genomsnitt av 3 inslag per dag. Det hade inte gjort mycket skillnad om jag inte hade haft min mediadetoxdag. Genomsnittet hamnar på 3,15 gånger. Det finns utrymme innan man når 4.
Tre gånger per dag får du höra hur fel din kropp är. 1095 GÅNGER PER ÅR! Det har ökat sedan förra året (jämför med 730 gånger per år). Min tolkning är att flera slutar lyssna och bantningsbranschen har siffror på det. Skadeglädje? OK… lite… Oro också. Det finns personer som är i behov att gå ner i vikt för sin egen hälsa. Det är viktigt att nå dem. Hur ska de kunna urskilja det som är bra information från bruset?


Men varför jag som är frisk? Just det… i förebyggande syfte…
Dessutom SVT frågar sig om det inte är dags för tuffare åtgärder som i USA . (Föregångens land 1!!!!)
Med tanke på att en hel del av siffrorna om fetma grundar sig på undersökningar som i sin tur är räknade på BMI (jämför din längd och din vikt med genomsnittet av hela befolkningen) och inte fettmängd (din egen i din kropp), kritiken är faktiskt rättfärdigad.


Under tiden självförtroendet har en hel del att göra för att få mig att må bra. Självkänslan är som alltid skakig och skör med alla negativa kommentarer som har samlat på sig sedan skoltiden.

Stoppa tåget! Jag vill kliva av. Jag promenerar istället.

F.E.T.M.A. För Evigt Tillgängligt Mode, Annars...

Vid pennan,

Prudie

Nästa inlägg 12/5

Att tala är silver men ett vänligt ord är guld

SjälvkänslaPosted by Prudie Sun, April 14, 2013 21:12:59

Det tog emot…
Sofia stod i mitten av gallerian och tittade på en skyltdocka i ett fönster. Musiken i backgrunden blandades med ett barn som grät någonstans.
- Du är jättefin! Det är fel på henne.
Pratade en kvinna med henne? Sofia vred på huvudet för att se en kvinna gå förbi henne i hög hastighet. Klackarna på klinkergolvet var nervösa. Sofia såg en skugga av svarta kläder och blonderat hår som pratade i sin vita iPhone. Hon såg glittrande långa naglar i ett fast grepp runt mobilen.

Eftersom ingen hade pratat med henne, återgick Sofia till dockan vars rygg var lutad i en position som inte alls var hälsosamt. Dockan hade på sig ett plagg med underbara färger. Det var en hybrid mellan poncho och sjal men verkade fungera som tröja utan ärmar. Plagget var stickat och slutade vid magen. Ränder i flera olika färger verkade utgå från mitten ut mot axlarna. Färgerna var levande, jordnära i en perfekt kombination av nyanser. Inom sig suckade Sofia för att plagget var ett gränsfall. Dockan var i den vanliga, omöjliga storleken men plagget såg ut vara stickad i ett stretchmaterial och var stort, kanske tillräckligt stort. Affärens namn talade också emot. Kedjan var alltid nedprioriterad i hennes shoppingsrundor. Ändå hade Sofia fyndat plagg i utbudets största storlek.
Vad kallades det? Självförtroende! Sofia rätade sin rygg och tog de avgörande stegen in i butiken.

Expediten som var extra utrustad med formlösa, gigantiska läppar stod vid kassan och vek på en kofta, tittade upp med botoxögon och fortsatte vika plagget. Botox förmåga att stretcha ögonlocken uppåt gav en kvinna ett elakt utseende. Hon harklade inom sig medan händerna började bli fuktiga. Sofia sa till sig själv att leta efter plagget själv utan att besvära botoxexpediten. Det fanns många vackra plagg i affären alldeles för små för Sofia och hon kunde inte hitta det på dockan. De formlösa läpparna hade inte tittat upp igen. Var det ett sätt att ignorera den enda kunden i butiken?
Hej! Hälsade Sofia. Botoxögonen tittade genom henne som om Sofia var transparent. – Jag skulle vilja titta närmare på det randiga plagget på dockan!
Expediten tittade på dockan och de formlösa, gigantiska läppar rörde sig till ljudet
- O… N… E… S… I… Z… E…

Fick Sofia inte titta på plagget?

Hon hade tydligen fattat rätt för att expediten började vika en ny kofta. Fortfarande förbryllat av mottagandet gick Sofia till en hylla med vikta tröjor. Hon kände på kvalitet… mmh… akryls, maskingjord och tittade på prislappen. Vad? 699 kronor?
- Det finns en klädaffär för gravida kvinnor lite längre ner.
Ljudlöst hade expediten lämnat kassan och ställt sig bakom Sofia som fick rysningar längst ryggraden. En kort stund trodde hon att orden var uttalade i ett kallt, ruttnande andetag likt döden som i en zombie film. Sen började hjärtat bulta
- Jag är inte… Sofia vände sig och tittade in i botoxögonen som tydligen stämde med hennes fördomar. Ögon strålade av kyla. Ett uns av kvarlevande stolthet vann över den skamfyllda känsla som hjärtat gottade sig i.
- Jag kommer aldrig mer att sätta min fot här inne! Och så gick Sofia ut med en hög näsa och rak rygg.

Det fanns en bänk i mitten av gallerian. Sofia satte sig och tog fram sin Android. Med darrande händer sökte hon på Internet. Det tog inte många minuter att hitta kedjans hemsida och kontaktadressen. Hon började skriva.
- Terese i affären i gallerian är en extremt oförskämd expedit…
Vartefter hon skrev så kom hjärtat tillbaka till sin normala rytm.

Tyvärr visste Sofia att hon aldrig mer skulle sätta sin fot i hela gallerian som nu hade blivit en symbol för elakhet och kyla. Gallerian skulle undvikas till varje pris. Hon visste också att händelsen skulle bli kvar länge i hennes minne, både överanalyserat och sönderanalyserat. Till slut skulle den bli inkapslad som antikroppar gör runt ett virus och ätas upp och kanske… KANSKE sluta göra ont…

Vid pennan

Prudie

Nästa inlägg kommer 28/4

För Evigt Tillgängligt Mode, Annars!!

SjälvkänslaPosted by Prudie Sat, May 05, 2012 19:25:59

Tack och lov är det svåra skrivet!
Självförtroendet är något viktigt för oss som bär på mjuka kurvor. Veckorna som går under ämnet Självkänslan är de jobbigaste under Modiga Tankars år. Jag är nog den som är mest drabbad av oss två, eftersom min roll är att sätta ord till det som jag själv upplever som obehagligt.


Varför hoppar jag inte över det som jag upplever som svårt? Jag är inte en flagellant!

Straffar mig för att tjäna en gudomlighet… Aldrig i livet.

Modeformej.se är tänkt för alla kvinnor i min och Ellies situation. Det går inte att begrava vår kroppsfixering i en hög med kläder, våra bantningsproblem, vår trötthet på en propaganda som vi ser överallt. Vi delar den börda med många andra kvinnor som kanske behöver lite tröst. 4 veckor om året och 2 till 3 inlägg är ingenting jämfört med det som några av oss har upplevt.


Jag förstår om du har läst redan för mycket av sånt och vill spy över det. Läs inte vidare, för att mina slutord för "Självkänsla" 2012 är inte snälla.

Kolumnen i Metro

Kommentarerna efter kolumnen i Metro var nyttiga för alla och påvisade det vi redan vet. Kroppssynen kring fetma och övervikt har inte ändrat sig märkvärt under det senaste året. Man vill till och med inte se att det finns smalt och tjockt.

Kvinnor och män är offer för bruset från bantnings industri, även de som uppfattar sig som enbart … kvinnor och män. Det finns kvinnor som ser sig varken som tjocka eller smala. Lyckliga dem! Suck… De har lyckats rationalisera bort problemet. De blir upprörda för att då och då beviset att det finns kroppar bakom de retuscherade bilderna dammas av. Kvinnan blir ett objekt. De som viker ut sig är kroppsfixerade och därför bör vi ignorera dem. "Första gången jag tänkte å att jag var tjock var när jag såg på fotograferade bilder av nakna, vanliga kroppar". Plötsligt såg jag i en tidning att jag också DUGER och att jag ÄNDÅ är VACKER! Och jag som aldrig har tänkt så!

Det här en provsmak på det som kan komma hända, när mjuka kroppar bär snygga plagg även i Sverige och visar kurvor som många inte orkar eller vill se. Vi kommer att avslöja något som andra velat gömma under metervis med tyg i åtminstone 3 decennier. Fetman exploderar! Vad blir då kvar? Uuurgh, jag ska nog inte tänka för bildligt. Ellie och jag är kroppsterrorister med en tidsinställd bomb på oss… uuurgh…

Ignorera!

Vidare! De kvinnor som helst vill ignorera kroppssynen har alltså aldrig sett en medsyster duka under kommentarer om hennes stora rumpa. De har alltså aldrig sett en medsyster bli vald sist när två lag bildades under gympans lektion för att hon var långsam och klumpig. De har aldrig sett medsystrar som inte blev bjudna till fester för att de var fula och tjocka. Vilka fantastiska föräldrar de måste ha haft! Troligen fanns det inte en mamma som vägrade äta vid middagsbordet för att hon skulle hålla sin vikt. Idag shoppar de och ser inte att specielldesignade kläder för stora kvinnor ligger längst in i ett hörn, inklämd mellan fritidskläderna (overaller) och strumporna. De ser inte det för att de inte behöver gå in så djupt in i affären. I deras affärer finns inte våra storlekar.

Vad tänker de när de hör att modeller faller ner döda på catwalken på grund av självvalt svält? Kan de verkligen vifta bort problemet med ett uselt formulerat:
"Beklagar sorgen…! Hon valde ju det…"

Bry dig!

Om vi inte uppmärksammar problemet, finns inte det. Att bli provocerad är ibland nyttigt, det är därför fenomenet debatt finns. Sen att Blondinbella väljer just den här månaden för att vika ut sig, det är bara en slump. Eller att en etablerad bloggare/journalist skriver en kolumn om en etablerad modeikon (?) som viker ut sig och vällästa bloggar som handlar om KROPPSFIXERING är bara en konsekvens av slumpen. Det har inte något att göra med att jag skriver om självkänslan och vårt självförtroende kring våra kroppar under samma period.

Jag har utnyttjat det, förstås! Jag bryr mig om den flicka som har slutat äta och är nära döden. Jag bryr mig om den tjej som inte hänger med tjejgänget till badet för att hon inte är bekväm med sin stora kropp. Jag bryr mig om den kvinna som måste gå förbi plagg hon skulle köpa direkt, men måste nöja sig med murriga, tältformade kläder.

Slut ord

I antikens Rom fick de besegrade springa genom en korridor av romare och överleva glåpord samt lite annat för att komma fram till kungen, senaten, kejsaren och erkänna sig besegrade. Jag känner inte mig besegrad inför det konservativa etablissemang som medvetet eller omedvetet täcker över en trend de inte har förstått än (den är inte etablerad). Jag rent av skriver och debatterar nästa år och året därefter och året därefter och året därefter och året därefter och året därefter och…
Jag är en kroppssynsterrorist eftersom jag bär på en bomb som kallas FETMA, För Evigt Tillgängligt Mode, Annars!!

Tack för uppfinningen Internet!

Nästa vecka ska jag skriva om sommaren, vi ses!

Vid pennan,

Prudie

Fotnot:
Flagellantism var en radikal rörelse under 1200- och 1300-talet. Flagellanterna gick på en pilgrimsresa, de piskade sig själva samtidigt som de bad. Den katolska kyrkan dömde ut flagellanter till kättare.

Fet, ful och snart fattig?

SjälvkänslaPosted by Prudie Sat, April 28, 2012 15:48:06

Jag har gjort en ytterst vetenskaplig undersökning. Jag skrev ner från fredag till fredag hur många gånger jag blev utsatt till budskapet att gå ner i vikt. Efter en lugn helg, kom bruset igång. Aftonbladet och Expressen var upptagna med rättegången i Oslo. Därför fanns inte de vanliga rubriker som man ser lördag eller söndag, "Lisa gick ner 30 kg!".

16/4

Radio

2 annonser på en timme. Den ena var från Viktväktarna och den andra från ett företag som pysslar med fettsugning ”snabbt, bra och snyggt”. Jag kopplade direkt ihop företaget med ett avsnitt från Arkiv X i vilket en läkare (eller en demon förklädd till läkare) tar livet av patienter genom att suga ut fett (och annat)… Uuurgh!

17/4

Facebook

1 annons om bukplastik. Du vet, huden som blir kvar när man bantar för snabbt… Har man gått ner i vikt på egen hand, får man inget bidrag för att operera bort överbliven hud. Varje landsting har egna regler. Kliniker i skönhets industri känner till det mycket väl.

Överallt!

En representant från vår regering skär i en tårta som föreställer en naken, fet, svart kvinna. Oavsett om det var konstnärligt eller inte, Ellie och jag tycker att en minister borde veta bättre än att spela med i en situation som uppenbarligen är fel… Efter en stund, när upprördheten mot det rasistiska hade lagt sig ner, fanns fortfarande en fråga kvar. Är feta kvinnor en skönhetsideal i Afrika? Eller är det ett ännu ett bevis på att en fördomsfull person gömmer sig bakom konstnären?

På utsidan av bussen

Den senaste stjärnan inom LCHF, Ulrika Davidsson, visar upp ännu en kokbok. Och jag som redan hade fått nog av det med Cathrine Schuck! Suck…

TV

Zappar förbi ”I used to be fat”

18/4

Metro

Annons från en klinik som erbjuder magoperationer, 3 olika sorter. Hur ska man kunna välja?!!

19/4

Facebook

2 annonser om att gå ner 12 Kg på 4 veckor. Får se… 30 Kg, det blir… 3 månader. Inte dåligt det…

TV

Du är vad du äter

20/4

Facebook

1 annons om en mirakulös frukt som bränner fet.

Vilseledda i bruset?

Häxjakt, terror? Eller kanske helt enkelt reklam från en industri som livnär sig på något vi har blivit indoktrinerade att avsky, fet? Varför tillåter vi oss bli vilseledda flera gånger om dagen, varje dag? Det skulle inte överraska mig om mejeri- och köttindustrin är med och finansierar den metoden som säljer mest av deras produkter. Branscher med mycket pengar brukar kunna lobba sig fram i samhället. Seriös forskning kan inte tränga igenom bruset, eftersom bidragen från staten och landsting inte räcker till den kostsamma marknadsföringen. En av konsekvenserna är att bantningsindustrin har underminerat vår självförtroende genom sin påträngande närvaro. Före 1960-talet var ordet Cellulit, till exempel, sällsynt i folkmunnen. Ändå är tidningarna med målgupp kvinnor, fulla med annonser om mirakulösa lotioner. 90% av kvinnorna har tydligen cellulit... kan du ana mängden på pengarna i den industrin? Jag kan gissa på en enorm summa.

Hur kan vi må bra och ha en bra självförtroende mitt i bruset?

Din självkänsla och din integritet berättar redan för dig att du är en människa som alla andra med svaga och starka sidor. Lita på den, må bra trots pådraget. De vill åt dina pengar och de struntar fullständigt i hur du mår själsligt.

Vid pennan,

Prudie

Nästa inlägg kommer 12/5

Next »