Modiga tankar

Modiga tankar

Månadens tema - Tjockt mode

Har du läst Modiga tankar de senaste tre åren vet du redan att jag avskyr tigths och tunika, det som på modeformej har vi döpt till tjockisuniformen. I tightsen igår följande:
Leggings
Jeggings
Treggings
Tighta byxor
På det läggs den knälånga tunikan.

Rymdtamponger, Gucciträd eller Cellofankorvar

Tyg och materialPosted by Prudie Sun, March 31, 2013 17:38:53

Viskos förekommer i fiberblandningar med bomull, ull, lin eller andra konstfiber. Det är en klibbig textilfiber som är framställd av cellulosa, i regel från träcellulosa (gran och björk till exempel). I vissa fall görs viskos av sönderhackade bomulls- eller silkesfibersrester. Förenklat gör man en ”sirap” av cellulosan som spinns till garn på samma sätt som med bomull. De färdiga tygerna kallas bland annat för viskos, rayon, modal, tencell, lyocell.

Kläder av viskos tar lätt upp fukt och är behagliga att ha på sig. Kläderna blir oftast rena redan vid 30 ºC vilket är positivt eftersom viskosen blir svagare när den är blöt jämfört med bomull. Däremot håller viskosfibern färg bättre än bomull och lin.

Svensk viskos

Bristen på bomull, speciellt ekologisk, i världen gör att efterfrågan på viskos har ökat. Fabriker som förut tillverkade pappersmassa har gått över till produktionen av viskos, även i Sverige. En del svensk viskos exporteras till Asien. Fabrikerna där blandar svensk viskos i sin, för att få bättre kvalité. Det betyder egentligen att det kan finnas spår av svenska träd i kläder tillverkade i till exempel Indonesien!

Rent hypotetiskt påstår vi att svensk industri har bra miljöpolicy jämfört med andra länder genom att fabrikerna försöker minska påverkan av kemikalierna i närmiljön till exempel. Transporterna mellan viskos- och textilfabrikerna är mycket mindre mellan Gävle och Borås än Gävle och Jakarta. Kan det betyda att svensk viskos som material till våra kläder skulle kunna ge oss mindre dåligt miljösamvete?

Hur mycket få det kosta?

Toppen till vänster hänger lite…"trött"… på modellen. Toppen till höger lyser av silken i fibrerna.
Till vänster finns en topp från Ellos 100% viskos för 149 kr. Till höger en topp från Gucci med tryckta dahlior på lätt jersey i viskos samt detaljer i satin, 100% viskos and 100% silke för 395 euro (ca 3400 kr 2013-03-26).
Kan resterna av silket i viskosen göra en skillnad på 3250 kr? Jag påminner dig att Gucci ingår i samma koncern som Ellos! Guccis namn är något finare än Ellos tycker mainstreamkonsumenterna. Förstås är Guccis topp tillverkad i Italien medan Ellos är sannolikt INTE det, definitivt inte i Sverige (jag har inte tittat på etiketten). Jag undrar… hur mycket skulle kosta Ellos toppen tillverkad i Borås av svensk viskos? Blir det 3250 kr extra?


Kuriosa:
• Cellofan (det också viskos) används mest för emballage i olika former.
• Av cellulosa tillverkas vissa korvskinn.
• I NASA:s rymdkapslar finns ett viskostyg som tål + 3600° C.
• Viskos finns i tamponger och blöjor.

Glad Påsk!

Vid pennan

Prudie

Nästa inlägg kommer13/4

Äkta eller falskt, vad är grönast?

Tyg och materialPosted by Prudie Sun, March 17, 2013 16:05:46
I Sweet Treats nr 1 2013 kan vi läsa ett reportage om skinnjackor både av äkta och falsk skinn. Frågan som jag har är: Vad är äkta alternativt fuskskinn? Kan det finnas en miljöpåverkan i vår plånbok?

En äkta lång tradition

Att garva som egentligen betyder att konservera skinn är nog en av de äldsta sysslor som mänskligheten har haft. Tänk bara på våra förfäder som var tvungna att tillverka sina egna kläder och skor.

Sveas folk var kända i Rom för sina garvade arbeten. Hos andra kulturer var garvning ett yrke för män. I Skandinavien betraktades det som en kvinnosyssla ända in på medeltiden. Runt 1400-talet blev garvare en egen skrå och yrket började gå i arv från far till son.

Totalt i världen tillverkas ca 1 300 miljoner kvadratmeter läder varje år. I det ska du räkna in allt skinn som går till inredning och övriga industrin. Garveriindustrin har flyttat från Europa och Nordamerika till Asien.

Kromgarvning är den metod som används oftats eftersom den är snabb och billig. I den kemiska processen används tunga metaller som krom. Lädret sköljs men en del av kromet stannar kvar i lädret och kan orsaka allergier. Den dåliga avfallshantering leder till fler risker för negativa effekter på miljön och människorna i närheten av garverierna.

Skinnet färgas och det kan förekomma höga halter av bly i de processerna. Senaste vi hörde något om bly så var det Gina Tricot som fick återkalla väskor från sina butiker. Prover hade visat en mycket hög halt av bly som troligen fanns i färgen. Dessa artiklarna var i gula och röda nyanser.

Den äldre metoden som är vegetabiliskt garvat läder innehåller inga allergiframkallande ämnen och de färger som används är miljöanpassade. Från naturen kan man framställa koncentrerad garvsyra, till exempel från barken hos ek, gran och sälg.

En kortare historia

Konstläder (skinnimitation, läderimitation, fuskläder, fuskskinn eller fuskmocka) är ett tyg/material som är syntetiskt tillverkat. Konstläder är billigt jämfört med naturligt läder. Materialet är också enklare att hålla städat och klarar vädret. Dessutom det går inte att koppla direkt till att djur har blivit dödade för produktionens skull.

Om du undersöker etiketten på din fuskskinn jacka efter vad skinnimitationen är gjort av, upptäcker du att polyester är den fiber som man använder oftast.

Polyesterfiber började tillverkas som fiber på 1950-talet. Polyester är nu världens näst viktigaste tygmaterial efter bomull, och utgör 20 % av världsproduktionen. Polyester är också som plasten en produkt från oljan den samma som det kommer att bli brist av om några decennier.

Det finns faktiskt ekologisk polyester som framställs av återvunnen material, Eco-Shell. Materialet hittar du som oftast i fritidskläder. Några företag har till och med skapat hela cirklar där polyester återvinns till nytt. Jag tror inte att Eco-Shell används till konstläder.

Det finns alltid möjligheten att leta på second-hand marknad efter använda skinnjackor. Men handen på hjärtat hur stor är sannolikheten att vi kan finna begagnade skinnjackor i våra storlekar?

Ha det gott

Vid pennan

Prudie

Nästa inlägg kommer 31/3 på Påskdagen.

Lin är lyxen. Bomull är synd. Men vad gör jag?

Tyg och materialPosted by Prudie Sun, March 25, 2012 17:05:47


Jag börjar med en nyhet till alla med kroppsform Äpple och Tegelsten, vare sig ni har läst nya Sweet Treats eller inte. Vi har lyckats hitta en kavaj som stämmer med råden, just den kavaj som inte har funnits att få tag de senaste två åren! Bonprix har den.

Finns en mörkare och en ljusare, båda i denim. Max 54, 349 kr


Lin
Jag tycker om det något grova känslan av linet. Jag älskar det blandat med siden, det blir en fantastik lyster! Tyvärr har linet som tyg ett par nackdelar. Det skrynklar sig och det nöts väldigt fort.
Många kvinnor tycker om att bära plagg i lin på sommaren. Av någon anledning är det lyxigt att visa skrynkliga byxor och kavajer. Det är fräscht! Innerst inne, i ett mörkt förråd, ligger begäret att visa att det finns pengar för att köpa dyra plagg. Fint lin är dyrt och kräver en hel del arbete att hålla det vackert.
Innerst inne, har jag också ett liknade begär, men jag har också gett upp. Den stressade stadsbon jag är, orkar inte stå och stryka varje tvätt. Jag skulle kunna se till att byxor och blusar blir fina redan när jag hänger dem nytvättade ute i solen… Men jag har nog något annat att göra som jäktar mig i trädgård eller i huset!
Den andra nackdelen är att byxor i lin är att de nöts fort mellan låren. Om jag jämför prislappen med tiden jag får njuta dem, blir det en dålig investering. Jag köper plagg i lin, förstås… men jag försöker begränsa det till överdelarna. Sen kommer frågan; vad matchar jag linneblusen med? Det går väl inte ha byxor eller kjol i polyester till den!


Bomull
AJ, aj! Ekologisk bomull eller inte, dricker plantan massor med vatten. Antigen odlas den nära mycket vatten (Egypten) eller grävs det kanaler som förändrar landskapet. Värsta exempel jag har sett är Aralsjön som ligger på gränsen mellan Europa och Asien och inte i Afrika som en välkänd modebloggare trodde.
Under Stalins tid förändrade man landskapet för att vattna bomullsfälten. Idag kan man åka mil efter mil på sjöns botten som liknar ett öken. Plötslig kan det stå flera skeppsvrak, där en gång i tiden fanns en hamn och kanske en fiskeby… Vill du veta mer om vad vi har gjort (vi har köpt bomull därifrån genom våra T-shirts) läs boken Bomull en solkig historia som finns hos Bokus.

Bilden visar 2 satellitbilder, den till vänster från 1985 och den till höger från 2009. Bonusbild är ett av skeppesvrak som finns på den gamla botten.


Att vi människor påverkar naturen är ingenting nytt. Förstörelsen av regnskogen i Amazonas (för att odla mager mark) eller i Indonesien (palmolja) ligger en bra bit från oss. Vissa kan blunda inför det... Aralsjön är en stor miljökatastrof väldigt nära oss. Ofta är vi tvungna till det för att använda vegetabiliska oljor med mindre fett än olivolja eller tvätta de kläderna i bomull som täcker oss. Var lägger vi överkonsumtionen i den bilden? Moralen är alltså bomull med måtta, gärna ekologisk. Resten... jaha du... var ska vi börja... suck!


Om andra material skrev jag ett par inlägg förra året. Du får jätte gärna läsa dem under kategorin Tyg och material... Du lär inte bli klokare. Det blev vi inte!

Nästa inlägg kommer 14/4.

Vid pennan,

Prudie

P.S.

Hon arbetar för Elle i New York nu för tiden… Avundsjuk? På New York delen kanske, om Elle… nej.

Tycke, smak, förnuft och samvete

Tyg och materialPosted by Prudie Sun, March 11, 2012 14:06:13

Mina egna inköp grundar sig mest på mönstret och färg. Jag tittar aldrig om knapparna sitter ordentligt eller om det finns foder i en kjol. Jag borde faktiskt göra det! Till exempel vad är som bildar noppar i en stickad tröja? Är det akryliska eller det naturliga materialet som noppar fortast?

Jag bläddrade i modetidningar innan jag satte mig framför datorn. Jag erkänner att min kunskap om material är dålig, däremot vet jag att den europeiska Haute Couture är en bra inspirationskälla. Haute Couture väljer material med omsorg, utom förstås när man har ont om idéer och måste sy något i plast som årets Balenciaga. Följer du Projekt Runaway? Jag är fascinerad av formgivarnas hantverk och deras prestationer. Att sy ihop ett plagg från idén och på kort tid. En röd tråd är kravet på bra material och… juryns märkvärdiga smak…

Matsmältningsproblem…
De flesta tröttnar fort på ett plagg och det finns alltid nya att köpa som dessutom passar alla plånböcker. Vi behöver inte spara längre på söndagskläderna och vi behöver inte klacka om våra skor. Vi bygger istället enorma komposthögar. Vår planet lider av magproblem, har svårt att smälta ner i sitt inneslutna kretslopp allt vi producerar. Det finns designer som tänker på hela kedjan, från var man tillverkar fibrerna till var man syr ihop plaggen och hur man returnerar kläderna, Cradle to Cradle eller C2C idé. En av dem är en svensk formgivare, Matilda Wendelboe. Tyvärr tillverkar hon inte mjuka storlekar.

Är vi beredda att spendera tusenlappar på kläder som kommer att finnas med i många år? Svårt att säga… Har man haft ont om pengar någon gång i livet, så tar det emot att spendera pengar på kläderna. Hyran och maten måste tryggas först. Dessutom många formgivare tar några extra hundra lappar på våra plagg för att… säg det… Handla en tunika från Angel Circle eller en från en stor kedja? Det är upp till dig om du kan kosta dig ett renare samvete… Nu är det faktiskt på det sättet att stora kedjor har olika policy som strävar mot en rättvisare (barnarbete) eller renare värld…

Skir mode
Louis Vuitton verkar vara det märke som återkommer oftast i olika modetidningarna med sina skira kjolar och toppar. Jag skriver märke för att grundaren dog redan 1892. Nuvarande formgivare Marc Jacobs sa vid en intervju att efter vinterns hårdhet, vill man ha något milt och snällt, fragilt men ändå starkt. Vidare sa han också att han ville åstadkomma en känsla av en mjuk sockerbit inslagen i godispapper. Det verkar ha gått hem! Andra märke som ha velat åstadkomma den känslan är Oscar de la Renta, Valentino och Christian Dior. Mjuka pastellfärger, broderie anglaise och chiffonger för en superromantisk stil…

Form
Det finns plagg för alla smak att titta på! Det gäller bara att omföra det till våra storlekar. Jag fastnar ofta på bilder där jag kan se en strukturerad form, gärna utsvängda underdelar. Däremot vill jag se kroppsnära toppar och du vet hur svårt det att fina sådana plagg i våra storlekar! Vad blir det? Ett 1950-tals inspirerad kjol som står upp nästan av själ själv? Det stämmer inte riktig, för att jag fastnar också för pennkjolar!

Det som är viktigt är att plagget framhäver istället för att gömma.

Vid pennan

Prudie

Nästa inlägg kommer 25/3

Next »