Modiga tankar

Modiga tankar

Månadens tema - Tjockt mode

Har du läst Modiga tankar de senaste tre åren vet du redan att jag avskyr tigths och tunika, det som på modeformej har vi döpt till tjockisuniformen. I tightsen igår följande:
Leggings
Jeggings
Treggings
Tighta byxor
På det läggs den knälånga tunikan.

Midvinterkronika 2012

Festliga tiderPosted by Prudie Sat, December 22, 2012 21:26:16

Uppdraget är att sammanfatta året som har gått.
Bara tanken att det är redan en tradition får mig att tveka på tangenterna. Prudie skämtar med mig. Jag visar henne tungan.

Median och oss
I mars kom jag på idén om att analysera media under en bestämd period, en vecka. Jag ville veta om det finns något konkret bakom känslan att vara ”förföljd” för att jag ser ut som jag gör. Analysen visade flera reklaminslag om bukoperation och flera tv-program om att gå ner i vikt. Minst en gång per dag, oftast flera. Jag är stark! Jag står emot reklam från bantningsindustrin i genomsnitt 730 gånger x år. Vi ska göra samma analys under 2013, troligen i samband med temat ”självkänsla”.

Sweet Treats
Sweet Treats är Prudies idé. Det är mycket arbete med den. Vi bläddrar i modetidningar, fastnar för bilder vi tycker om, letar efter motsvarighet i våra storlekar. Ibland går det. Ibland måste vi tänka om. Vogue är en självklar inspiration (brittiska, amerikanska och italienska), Elle kan vara också intressant. Ibland kan vi inte motstå Marie Claire, Femina och Damernas värld. Jag är nog mer extrem än Prudie. Jag gillar svart, geometriska mönster samtidigt som jag vägrar se ut som en statist ur en av Tim Burtons filmer. 4 nummer blev det under 2012. Vi planerar samma antal under 2013.

Debatt
Prudie läser och försöker debattera. Det är ingen lätt uppgift. Jag ser det på henne. Man måste ha koll på väldigt mycket. Informationsflödet är snabbt och hon plockar lite här och lite där i hopp om att påverka. Tyvärr lyckas vi inte att samordna gemensamma insatser med andra bloggerskor. Det skulle vi vilja göra!

Trinny och Susannah igen
Trinny och Susannah gjorde en ny serie i Sverige. Den sändes på TV 7 som inte är tillgänglig för alla. Prudie och jag bedömde att de hade dåligt med kläder i stora storlekar. Den australiensiska serien (den sänds nu) är inte alls lik den svenska. Det finna ett helt annat utbud av stora storlekar.

Utbudet
Vi har snubblat på ett stort franskt företag PPR (Pinault Printemps Redoute) som äger La Redoute. PPR äger Daxon, Ellos, Jotex och Castaluna. PPR har också lyxmärke som Gucci, Bottega Veneta, Yves Saint Laurent, Alexander McQueen, Balenciaga, Stella McCartney! Sportmärke som Puma och Sergio Rossi hör till samma koncern. Tycker du att utbudet ser likadant ut överallt?

Prudie och Ellie
Vi har valt att använda pseudonymer. Vi diskuterar hela tiden om vi ska bli av med vår anonymitet. Frestelsen är stor men vi ser inget positivt i det. Det går emot en av våra grundidéer som är att låta dig hitta en bit av dig själv i det vi skriver och gör. En till grundidé är den gamla clichén Kunskap är makt! Kunskap gör en konsument smartare i sina val. Min vän, bli en smart konsument.


Vi tar det ledigt under Julen och ny år från Modiga Tankar.

God Jul och Gott nytt år!

Vid pennan,
Ellie

Nästa inlägg kommer 12/1

Hej tomtegubbar måste ni verkligen slå i glasen?

Festliga tiderPosted by Prudie Sat, December 08, 2012 15:36:55

För det första… jag har just upptäck att jag hade lovat ett inlägg förra veckan! Ellie varför har du inte sagt något till mig?
Bra att skylla på någon eller hur? Sanningen är att jag har varit upptagen med svärmors födelsedag som brukar infalla på den 1:a advent. Sedan många år tillbaka smakar jag på årets första glögg hemma hos henne. Dagen efter var det dags för Sci-fi mässan i Stockholm. Eftersom vi i familjen är alla trekisar går vi en gång var fjärde år på mässan. I år fick jag ta på mig mina vulkanöron*! Efter mässan väntade på mig en julfest hos en arbetskamrat

Festliga kläder
Ellie, redaktionen och jag har också arbetat intensivt med Sweet Treats som kommer ut nästa helg. Tidningen innehåller massor med bilder med aftonklänningar som skulle kunna passa till Nobel festen. Det bästa med det är att de är i våra storlekar. Vi har också tänkt på Julafton med familjen och Nyårsafton med vännerna.


Tiden har tyvärr inte räckt till ett inlägg på Modiga tankar. Kan du förlåta mig?

För eller emot Julen

Varken Ellie och jag är Julälskare. Ellie har inga egna barn utom förstås sina syskonbarn som hon tycker mycket om. Själv ordnar jag Julen på grund av barnen. De blir äldre men kvar är deras förtjusning med adventskalendern och julgranen och den lilla speciella stunden vi har när vi tänder det nya adventsljuset. Vore för mig skulle granen ligga bortglömd i källaren… Japp, jag har en plastgran för att jag får ångest av en äkta gran vars liv har kapats av, dör sakta i mitt vardagsrum. Det är något makabert, definitiv surrealistiskt över ett dött träd med glittrande ljus på! Min svärmor säger att jag tänker för mycket.

Hon har nog rätt.

Det som jag verkligen njuter av är skålen med gröten som jag lägger ut på Julafton till tomten. På morgonen är den tom. Räven har blivit mätt. De pragmatiska medlemmarna i familjen säger att det är katterna som äter gröten. Men jag har sett en räv hälsa på i trädgården en tidig morgon. Jag är säker att räven är min tomte. Sedan några år tillbaka lägger jag ut en skål den 21/12. Det är en liten ritual för att hedra gamla gudar från länge sedan. Det är också mitt sätt att säga att nu får vara nog med mörkret och kylan! Jag är så glad att Jordens axel lutar sig tillbaka till ljusare och varmare tider!

Ellie tar tagenterna nästa gång. Det blir en tradition om man tänker efter... andra gången Ellie skriver det sista inlägget för året.

Ha det gott!

Vid pennan

Prudie

Nästa inlägg kommer 22/12


*Star Trek är en amerikansk serie som började 1964 och sedan dess har producerat 11 filmer, 5 TV-serie, 1 tecknad serie, manga böcker och hundratals vanliga böcker, flera amatörfilmer som finns att titta på Internet. Vulkan är ett folkslag med långa öron och grönt blod.

Midvinterkrönika

Festliga tiderPosted by Ellie Sun, December 18, 2011 19:25:39

Prudie tyckte att jag skulle skriva det sista inlägget för 2011 på Modiga Tankar. Det är nog därför vi är försenade en dag. Jag har tänkt till och från vad jag skulle skriva, men jag kom inte på något.
Temat är festligt, men jag är inte en festpingla. Visst jag hänger med på krogen, men fester jag går på är inte det man ser på TV eller i tidningar. Prudie och jag var på samma julfest på företaget där vi båda arbetar. Hon hälsar förresten. Det var faktiskt häftigt att se att hon lever som hon predikar. Hon hade modet att klä sig i sin röda klänning från Lindex med en röd sammetskavaj, medan vi andra hade olika nyanser av svart på oss. Ooops! Har svart verkligen olika nyanser? Det skulle jag svära på, men det är klart att nyanserna motsvarar de olika material vi använder.


Året som har gått.
Första gången vi tänkte på modeformej var det i november 2010. På en fika på jobbet satt vi och pratade strunt, bloggar och annat kring kläder. Det sägs att bloggfenomenen är på väg ut. Vi är medvetna om det men vi kommer att ha Modiga Tankar kvar så länge vi har läsare. Vi har valt att skriva små berättelser. Mycket kommer från våra egna erfarenheter, men vårt främsta mål är att du som läsare känner igen dig själv då och då.


Prudie och Ellie som tecknade figurer.
Bloggarna är oftast byggda kring en person. Vi funderade om vi skulle ha våra riktiga, egna bilder, men vi kom fram ganska snart att vi inte är ute efter att visa upp oss. Det stämde inte in med vårt mål. Prudie och Ellie är tänkta att representera alla kvinnor som är i vår situation!


Mode for mej som hemsida
Vi saknade en hemsida som samlar allt kring stora storlekar, från butiken till formgivaren. Så länge ingen annan gör en så får vi göra det själva. Det första valet var självklart, Trinny och Susannahs klädkod eftersom vi båda använder den. Den passar alla och är enkel att använda. Alla kläder och märken som visas upp skulle vara tillgängliga i Sverige. Vi var inte intresserade av märken i USA där det kunde vara svårt med till exempel returprocesser eller extra avgifter som tullskatter. Accessoarer valde vi bort för att de fungerar oavsett våra egna storlekar. Parallellt till min insats med att bygga upp hemsidan gjorde Prudie en ordentlig marknadsundersökning som mynnade ut i våra guider. 30 augusti hade vi hemsidan on-line i hela sin storlek!


Gruppen på Facebook
Snabba nyheter, sådana med kort datum var ett problem. Reor till exempel varar inte en hel månad. De är färskvara. Därför skapade vi en grupp som är öppen för alla.


Sweet Treats en modetidning
I november förra året fanns inte Sweet Treats i våra tankar. Så småningom insåg vi att det fanns så mycket material att vi kunde skriva mycket mer kring vårt mode. Det finns även duktiga personligheter inom kultur och nöje som är lätta att identifiera sig med, t.ex. Babben Larsson. Vi hoppas att Sweet Treats blir något trevligt att läsa. Känner du att du skulle vilja se något speciellt i tidningen eller vill du vara med och samarbeta, hör av dig. Vi är öppna för det mesta. Ett mål med tidningen är att visa en positiv bild av stora (uuuuhh) kläder. Skriv bara ett mejl till oss och beskriv dina idéer.


Om det här var en kort summering av 2011, hur kommer det att bli med 2012! Modeformej utvecklas med våra, vi menar dina också, behov. Vill du vara med? Vill du påverka? Hör av dig då.

Vi tar en paus med Modiga Tankar. Tanken är att fortsätta att skriva under samma teman och se om berättelserna förändrar sig från år till år. Vi återkommer i januari med temat "hur shoppar jag".

Vid pennan

Ellie

God Jul och gott nytt år

Vi ses igen 14 januari 2011

Vill du vara fin, måste du inte alls lida pin

Festliga tiderPosted by Prudie Sat, December 03, 2011 20:27:14

House warming hos Anders, fredag kväll 21.00
Jag är inte en mingeltyp.
Jag hör till den gruppen som i ett fullt rum med massor med folk fryser sig i en pinsam situation. Min taktik är att hitta en bra plats för att sätta mig. Eftersom det blir lite tråkigt i längden att le till alla, börjar jag betrakta folk, smuttar på mitt glas, väntar otåligt att tidsgränsen för oartigheten är passerad. Jag säger adjö till Anders med vetskapen att jag har behålligt min bekantskap med honom.
Är det flera som tycker att gå på fest är pinsamt? Jag har råkat på flera "hitta en plats att sitta på" typer…

Jag har sett två strategier till:
Louisa har en strategi som är att säga hej till alla, skaka hand med alla i rummet och berätta var hon heter. 2 minuter senare har hon glömt mitt namn.
Tony går direkt till sina bekanta och står i en tät grupp som pratar om interna ämnen och utesluter direkt någon nyfiken.
Anders är en klok värd. Han har alltid en apa som älskar att stå i mitten av rummet. Typen som inte har några begränsningar och gör sig löjlig så fort han öppnar munnen. Konstigt nog börjar apans meningar alltid med: ”Jag…”


Festkläder
Bläddrar man i modemagasin ser man ofta festkläder som påminner mer om aftonkläder än något att ta på sig hemma hos Anders, han med house-warming festen. Men det är sällan jag har behöv av en aftonklänning! Jag har gått på en enda bal i hela mitt liv. Skulle jag dyka upp hos Anders i en blåsa, då skulle jag verkligen sticka ut.
Fest betyder i alla fall något snyggare kläder. Ofta går vi ut och köper något som vi inte trivs i. Sådana desperata inköp brukar bli fel eftersom vi mjuka tjejer har lite svårt att hitta något i den första butiken. Hur ofta kommer du hem med plagget som har släckt lusten att köpa något riktigt fint samtidigt som det har fyllt kravet att inte sticka ut? Jag har inte lyckats komma till en fest där jag har känt mig rätt klädd.


Söndagskläder
Begreppet var ett av min mors försök att pränta i mig lite vet. På söndag skulle man bort och det var noga med rena och välstrukna kläder som jag inte fick leka eller klättra eller springa i. Till söndagskläder ingick trånga lackskor och mina oredliga lockar välkammade och fästa med ett hårspänne som skrapade hårt i hårbotten. Jag kände mig riktig fin! Som vuxen fortsätter jag att lägga lite omsorg när jag är bjuden någonstans. Några storlekar sen räckte det med ett par svarta byxor och en svart topp.


På fest i strumpor
Det svarta kompletterades med halsband och skor med hög klack. I Sverige tar jag bort mina vackra pumps inomhus på grund att alla måste gå runt i strumpor. Konstig nog gör man inte det för att slippa lämna märke i Anders nya golv. Män i kostym och strumpor… Är det egentligen inte lite fult att titta på andras fötter? Är det därför man klär sig ner?


Frigörelsen
Min pinsamma jag fryser som vanligt på fest. Skillnaden är att jag gör det i kläder som jag trivs i. Jag har till och med köpt mig ballerinor med mjuk klack så att jag inte behöver gå runt omkring i strumpbyxor. Dessutom tar jag inte längre på mig den lilla svarta. För det första, de små svarta passar inte på mina kurvor. För det andra, ser jag ut att vara sjuk i svart eftersom färgen framkallar mina mörka påsar under ögonen (beviset på att jag har stressat hela veckan…). Frigörelsen har inneburit en hel del.

Jo, jag är helt hopplöst...

Vid pennan

Prudie

Nästa inlägg kommer 17/12, sen tar vi det ledigt ett par veckor.