Modiga tankar

Modiga tankar

Månadens tema - Tjockt mode

Har du läst Modiga tankar de senaste tre åren vet du redan att jag avskyr tigths och tunika, det som på modeformej har vi döpt till tjockisuniformen. I tightsen igår följande:
Leggings
Jeggings
Treggings
Tighta byxor
På det läggs den knälånga tunikan.

Storleken har betydelse...

Bekänn färg!Posted by Prudie Sun, February 24, 2013 17:53:56

En liten jämförelse i början av inlägget. Vi har tagit följande bilder för att Ellie och jag råkade handla två modetidningar samma vecka. Ellie köpte Vogue collections med alla nyheter för våren/sommaren 2013. Jag köpte svenska Elle för att jag skulle få trendbibel för vårens mode på köpet. Ellie bara fnös när hon såg min Elle och slängde sin Vogue på kaffebordet. Det blev en rejäl duns och det klirrade till i kaffekopparna. Skillnaden var inte liten! Du får själv bedöma det.


Elle tycker att svenska kvinnor kan nöja sig med deras trendbibel.

Tycker man verkligen om modet, går man till International Press och köper sig Vogue collections för 300 kr. Tidningen kommer ut 2 gånger om året. Tänk en liten stund om vi skulle nöja oss med att tolka svenska Elles trendbibel till Curvy fashion... hur många plagg skulle vi kunna visa på modeformej.se och i Sweet Treats? Varje plagg vi väljer är tänkt för att den kurviga, kvinnliga kroppen framhävs. Det betyder inte att man behöver klämma in allt i en pennkjol eller i tights! Bland bilderna från 190 formigvare och 2000 stilar mixade med Trinny och Susannahs råd räknar vi med att få en hyfsad träffsäkerhet på det vi visar.

Säsongens färger

Vad har vi hittat i Vogue collections om färg? Allt går! Mycket svart och grafiskt för dig som gillar det. Annars är det faktiskt genom dina egna färger i ansiktet (främst ögonen) du kan grunda din sommar garderob på. Tycker du om vissa formgivare och deras formspråk, behöver du verkligen inte känna dig UTE för det. Färgurvalet är generellt flexibelt i tidningen. Accessoarerna däremot har striktare trender. Tack och lov verkar de höga platåskorna tagit paus. Till slut har jag förstått att det handlar om lutning, hur mycket min fot böjs vid tårna... Tyvärr lyckas jag inte att gå snyggt med höfterna framåt som jag har lärt mig att gå med höga skor. Fötterna får en platt kontakt med marken och får inte rulla ordentligt. Kvar är stilettoklackar, de är högre än 8 cm. (så bra...) Kvar är också blockmönstret på väskor. Det finns en äppelgrön, rutig väska från Louis Vitton som... japp.


Tyvärr hittade jag bara den gula men du fattar.

Jag gillar Giorgio Armani med sina blå skapelser av tunt siden som även i en stilla bild får rörelse. Ellie gosar med Louis Vitton (min favorit i vintras) och Issey Miyake. Spännande med honom, utom det grafiska, är randiga, färgglada sjalar i storlek maxi som han draperar runt axlarna. Det ska jag prova!


Du har en trevlig säsong framför dig! Vi kommer att göra vårt bästa för att du ska kunna välja snygga plagg och ja... trendiga sådana.

Vi ses nästa gång!

Vid pennan,

Prudie

Nästa inlägg kommer 17/3

Olika nyanser

Bekänn färg!Posted by Prudie Sun, February 10, 2013 14:57:06

Detta kan du läsa i vilken som helst text om fysik för högstadiet. Färger är ljusvågor av olika längd. Färgen beror på ljuset som reflekteras på deras yta. Det synliga ljuset är bara en liten del av det elektromagnetiska spektrat. Mikrovågor, ultravioletta strålar, röntgen till exempel är osynliga men påverkar människan på olika sätt.

Du vet säkert att inredningsarkitekter använder färg för att skapa olika stämningar i olika rum - att inspirera, ge energi eller lugn. De färger vi väljer att omge oss påverkar oss mer än vi tror. Som ett samhälle, associerar vi färger med så många olika saker. Till exempel den kristna medeltiden använde den gula färgen i nedvärderande syfte medan samma färg i Indien betraktas som helig och i Kina står för makt - än i dag. Rött betraktas som en varning för fara, i andra länder och kulturer är den röda färgen symbolen för fertilitet och bärs av brudar.

Påverkar färg humöret?

Mitt eget humör påverkas av de färger jag bär. Svart till exempel gör mig dyster och grubblande. Rött däremot piggar mig upp och av det gröna får jag en skön, nästan mysig känsla.
Johann Wolfgang von Goethe (Faust författare) skrev redan 1810 Till Färgläran som var resultatet av många år studier och experiment.
Tre färger är aktiva enligt Goethes färglra, nämligen rött, gult och orange. Regnbågens tre övriga färger (grönt, blått och violett) är mera passiva och i temperament kyligt avvaktande.

Varma färggrupper

Den röda färgen vänder uppmärksamheten mot bäraren. Den är också starkt förknippad med romantik och passion. Rött passar många kvinnor för att den lyfter färgerna i ansiktet från huden och ögonen.
Orange till skillnad från intensivt rött är lite mer lugnande. Orange är också en svår färg för vissa hudtoner som bleknar bort. Aprikos och lax rosa har samma förmåga. Åt andra hållet kan den hjälpa dig att sätta dig i en positiv och energisk stämning.
Soliga nyanser av gult kan muntra upp dig på en dålig dag. Gult är också förknippat med intelligens och inspiration. Tyvärr brukar den inte vara en bra färg för skandinaviska kvinnor som bär redan bleka färger i hår och hud.

Kalla färggrupper

Nyanser av grönt har en lugnande förmåga. De sätts ofta i samband med naturen. Det är därför grönt är en av vårens mest populära nyanser. Grönt är också uppfriskande och har visat sig minska stress hos dem som ser på det.
Blått är en färg som kan vara både fredlig och lugnande. Om du känner dig riktigt stressad, kan färgen blå hjälpa dig att känna mer avslappnad. Studier visar också att blått kan göra dig mer kreativ (Picassos blåa period). Välj bort blått om du är ledsen och du vill styra bort känsla. Färgen kan undermedvetet få dig att känna mer och motarbeta dig.
Lila är kunglig och sofistikerad och förknippas med kreativitet och lyx. Lila är också som rött en mycket stimulerande färg som kan öka din energinivå när du ser det. Det är också en färg som ibland är associerad med andlighet och intuition och används till exempel i den liturgiska, kristna året av präster.
Att se världen genom ett par rosa glasögon år inom filosofin är sätt att titta på världen med ett naivt, förskönat inställning. Många ser på rosa som den girly-girl favoritfärgen men det är också förknippat med romantik och lycka. Rosa är mycket lugnande.

Vit och svart

För och mot. Vit är förknippat med frid, oskuld, enkelhet och renlighet. Under renässansen en vit lilja förknippades med den heliga Maria, den främsta oskulden. I Japan, vita nejlikor innebär döden. I Sverige bär män en vit slips vid begravningar. Svart betyder makt, allvar, auktoritet och ansvar. Utanför kontoret är svart också en färg som ger dig lite en rocker-chick, goth eller vampyrisk ton.

Dessa är bara några idéer för nya sätt att tänka på färgen i din garderob. Jag följer det nästa religiöst. Ellie fnyser åt det. Det är upp till dig hur du vill göra. Oavsett det prova placera varje plagg i din garderob nära ditt ansikte. Observera vad den gör med din hudton. Om färgen blir i fokus istället för ditt ansikte, det är inte rätt. Du har hittat en vinnare om den gör dina ögon blir ljusare och din hud får en frisk ton.

Ha det gott!

Nästa inlägg kommer 24/2

Vid pennan,

Prudie

I dina ögon

Bekänn färg!Posted by Prudie Sun, February 26, 2012 14:36:56

Stockholms modevecka kommer och går. Jag hade till och med ordnat med passerkort för att hälsa på några av de märken och formgivare som vi nämner på modeformej.se. Jag kom aldrig dit trots att jag bor i Stockholm. Idén att strosa omkring bland folk som känner varandra eller låtsas känna varandra, pussar i luften på samma sätt som på kontinenten och byter kläder fyra gånger om dagen, kändes inte som jag. Jag nöjde mig med att läsa lite rapporter från olika journalister bland annat från DN. Bästa kommentaren hittills är att veckan gav smaken av provinsialismen. Det är precis det jag känner när jag betraktar det svenska modet, en svag känsla av "backwater" eller "kusinen på landet", ibland även "lillebrorskomplex". Av någon anledning har jag alltid letat efter inspiration från det italienska modet, därefter det franska och på senare år även från New York.

Lax med kokt potatis

Vårens färger är som alltid pastell (mycket babyblått), vit, beige. Är du nyfiken på Haute Couture färger kan du surfa till Damernas Världs hemsida som sammanfattar det jag också har sett. De stora kedjorna som La Redoute, Ellos, Gina Tricot, H&M, Lindex är förtjusta i orange och blått och till och med en hemsk laxrosa/orange färg som de hänvisar sig att blanda ihop med beige. Lax med kokt potatis, saknas bara en god sås till det... kanske en scarf?

Röd, svart, orange, beige eller grön? Svaret finns i dina ögon!

Jag använder en färgskala som fungerar både vinter och sommar och som jag trivs i. Den grundar sig givetvis på Trinny och Susannahs råd som startar från dina ögons färg.

Varför ögonen? Håret kan du ändra som du vill och när som helst. Huden förändrar sig på grund av åren, av hur mycket du solar eller hur mycket du har solat, av om du röker eller inte och så vidare. Men ögonfärg består om det inte är så att du älskar färgade linser. Finns förresten sådana fortfarande?


I deras bok kan du läsa mer om färger och ungefär samma råd finns på deras hemsida.
Jag föreslår en till bok som lär dig hur du kan använda färger för att göra dig längre eller smalare (det sista inte så lyckat).

Urbant kamouflage

Du som älskar svart på vinter och beige på sommaren, alltså det vi kallar urban kamouflage behöver inte bekymrar dig. De färgerna finns alltid! Vill du piffa upp det, tänk block (byxor i en mörkare nyans än överdelen) eller grafiska mönster som ränder eller prickar. Var noga med samma block och grafik på väskor och skor och du har ordnat med en snygg outfit som andra kommer att snegla på.

Tantigt slarvigt

Tygen är släta. Stickat och virkat ger ofta en "tantig" känsla när den används utan eftertanke. Tantig i min mening är när man har slutat bry sig. Du tant som läser detta, du behöver faktiskt inte se ut som om du inte har varit så noga med det du plockade ur garderoben i morse! Utbudet är så pass stort (även med röd lapp på) att du måste nästan lägga lite extra energi i att hitta det slarviga. Det energi kan du lägga på att se bra ut.

Illusionen som ögat arbetar med när den "skannar" och förvandlar världen utanför till information du känner igen är mer viktig än man tror!

Vid pennan,

Prudie

Nästa inlägg kommer 11/3

Urbant kamouflage

Bekänn färg!Posted by Prudie Sat, February 11, 2012 19:39:33

Ellie har alltid påstått att människorna vill passa in i ett mönster för att de vill vara i fred. Jag tror att jag förstår hennes synpunkt när jag tittar ut i en folkmassa som rör sig i en stad. På vinter föredrar människor att kamouflera sig med trottoarerna och de gråa fasaderna. Mörka plagg från huvud till skor. Ibland ser man en röd mössa med matchande halsduk, men det måste vara fel. Det är nog den frustrerade bibliotekarien. Många av dem klär sig i färgglada kläder inköpta hos en designer för att markera sin existens som kulturarbetare.

Konstigt nog blir de kamouflerade människorna, plötsligt färgglada i kön till liften som transporterar dem till fjälltoppen! Till jobbet ska man gå i trista kläder för att bli en del av något annat. På fritiden kan man anpassa sig till att man är ledig. Eller är det för säkerheten? En röd skidoverall är enklare att hitta i snön än en vit. Kamouflage blir farligt.

Kamouflage och flockbeteende

Jag är fascinerad av flockbeteende. Jag kommer ihåg när jag var tonåring. Tjejerna i min ålder skulle klä sig likadant. Det var väldigt viktigt med ett visst märke… Jag är mamma till pojkar och jag har inte sett det än. Är tjejer mer känsliga för det? Tjejer blir kvinnor så småningom. Jag har alltid varit egen, men sanningen är att min familj inte hade råd med dyra kläder. Jag var nog tvungen att vara egen i valet av billiga kläder. Ellies föräldrar hade mer råd med dyra kläder. Hon tenderar att kamouflera sig…

Mjuka kurvor är alltid aktuella

Jag har ännu en gång haft möjlighet att betrakta hur mjuka kvinnor uppfattas. En god vän till mig visade på Facebook en bild av Sarah Dawn Finner. Jag gillar ofta hennes scenkläder. Mina ögon blev attraherade av hennes snygga klänning i guld. Hon får en snygg midja och det något vida A-linjen hos underdelen döljer möjliga kraftiga ben. Bra gjort Sarah! Du är så snygg i den klänningen!

Men andra tycker inte likadant. När jag tittar på resten av bilden, upptäcker jag hånet. Det är inte humor, men mer eller mindre mobbning. Oooops! Är det sådan uppmärksamhet man försöker undvika?

Jag har tagit i alla fall ställning. Om fler och fler mjuka kvinnor klär sig snyggt, minskar för de fördomsfulla möjligheten att ringa in en ensam starkare. Vi blir helt och enketl för många! Vi kan äntligen kamouflera varandra.

Vid pennan

Prudie

Nästa inlägg 26/2

Next »