Modiga tankar

Modiga tankar

Månadens tema - Tjockt mode

Har du läst Modiga tankar de senaste tre åren vet du redan att jag avskyr tigths och tunika, det som på modeformej har vi döpt till tjockisuniformen. I tightsen igår följande:
Leggings
Jeggings
Treggings
Tighta byxor
På det läggs den knälånga tunikan.

Shopping med Prudie

Hur handlar jag?Posted by Prudie Sun, January 27, 2013 14:21:42

Vem kan mina shoppingvanor bättre än mannen? Jag bad honom att skriva när hur han ser på dem. Det blev en intressant redogörelse! Känner jag igen mig? Ja, till 100%.

1 April 1992 kom John Gray med sin bok om att kvinnorna kommer från Venus och männen kommer från Mars. Jag har inte läst den men håller med om att det är en kraftfull titel. Att det är skillnad mellan könen är något som inte går att förneka. Mitt bevis är en liten studie avseende shopping under de timmar som jag spenderar i sällskap med Prudie när hon ägnar sig åt sin undersökande journalistik.

Butiken attackeras

Inledningsmanövern är att testa mitt eget tålamod, eller kontrollera att barnen inte har försvunnit. I sann Alfons Åberg anda kommer då ett ”Jag ska bara…” men sedan är variationen lite större med vilken del av butiken som har störst lockelse för dagens manöver. Antingen har något tips kommit in som måste kontrolleras eller så ska den gröna blusens färg särskådas eller så är det bara behovet av basplaggen som behöver påfyllnad.

De slutledningar som jag har lyckats komma fram till här att ”Jag ska bara se om det finns ett par byxor” inte ska översättas med att det verkligen är byxor som har störst sannorlikhet att finnas i påsen när vi väl kommer att lämna butiken. Jag tror den mer fungerar som självsuggestionen för den mentala processen med att ställa om hjärna i shoppingläge.

Till skillnad från när jag själv yttrar orden ”Jag behöver köpa ett par byxor” så har hela min inre process påbörjats, utformats, planerats, genomförts och slutförts. Allt som saknas är bara själva handlingen att gå in till rätt hylla, hitta rätt storlek, betala och lämna affären.

Väl inne i butiken sätter rotationsmanövern igång. Jag har aldrig lyckats knäcka det mönster som jag är övertygad finns där. Det är inte att gå från en del av butiken till nästa utan det är ett skickligt sicksackmönster som täcker in butikens alla hörn och ytor utan att korsa sitt eget spår mer än vid någon trång passage. Och när jag låter mig luras att nu har samtliga varor inspekteras då ska ett par av de mer intressanta delarna återbesökas.

Butiksloppet

Genom hela färden ska vissa plagg följa med. Självklart blir jag mobilklädställning.Vad är det då som avgör ifall vi får en gisslan eller inte? Det står mig sällan riktigt klart vad de grundläggande kriterierna är. Det är alltid olika saker som lockar till att plagget får följa med en bit på vägen. Nu tror jag att det valda plagget ska med ända tills dess att provrummets artificiella ljus får lysa upp det. Då kommer de frågor som jag har svårt att tackla:
”Vad ska jag matcha denna med…?”
”Är det här marinblå eller svart?”
”Undrar om den finns i en storlek större…?”.
Den kvinnliga simultankapaciteten kommer in. Ska det räknas som intermittent tänkande*. Istället för att ta ett beslut så återupptas färden mot nästa mål och halvvägs genom en rea sektion kan svaret komma.
”Den passar till den röda kjolen!”
”Jag ska inte ha så mörka färger!”
”Jag ska nog prova den i alla fall!”
”Jag köper den när den kommer på rea!”.

Gisslandraman

Det slutliga bekymret när butiken har uttömt sin lockelse och plaggen är provade eller ratade är att bestämma sig för vilken av de kvarvarande kandidaterna som har störst chans att vinna dagens lopp. Det är sällan att ett av dessa uppdrag har två eller fler lyckliga vinnare som får en plats i påsen. Det är faktiskt ännu vanligare att trots ett halvdussin kandidater så kommer samtliga falla på målsnöret.

Jag övertygad om att den hårda slutspurten där så många faller bort är till för att inte helt och fullt förstöra möjligheterna att efter denna butik kunna utse nästa ”Jag ska bara…”-måltavla.

Vid pennan,

Mannen

Nästa inlägg kommer 10/2

* Att hoppa mellan ämnen

Exil eller hushållsekonomi?

Hur handlar jag?Posted by Prudie Sun, January 13, 2013 15:30:22

Hur jag handlar? Definitivt on-line!

Exilen

Staden hägrar med tullarna 10 minuter från mitt kontor men det finns inte en chans att jag hinner med en shoppingtur på de 30 minuter jag har för att äta min lunch. Det är mycket bättre hälsa på en kort stund hos Ellie och sen sätta mig framför datorn med en smörgås och en kopp kaffe. Lunchen går fort med att svara på frågor från modeformej.se och att uppdatera statusen på Facebook.
Förra året var det annorlunda. Jag hade olika turer på ca 20 minuter, till exempel via Lindex, H&M, Myrorna… och handlade en massa onödigt. Sen flyttade företaget från stadskärnan till... i mitten av ingenting. Lite på skämt och lite på allvar har jag frågat min man om hur mycket jag har sparat på att arbeta långt ifrån allt som är viktigt!
Längtar jag efter något, blir det en virtuell shoppingrunda. Problemet är att det finns så många plagg (de flesta passar inte min Päron kroppsform) att jag blir trött efter ett par webshop. On-line shopping förser mig med udda plagg som ger det personliga touch på min egen stil.

Shoppingcentrum på helgerna

Det var någon som hade skrivit en insändare i Metro om att vi borde återgå till lördag- och söndagsstängt för att hinna umgås mer med familjen. PANIK! Trots att orsaken var nobel, fick jag panik! NÄR skulle jag kunna hinna med skorna till barnen eller en ny BH till mig?
När abstinensen på shopping blir för arbetsam måste jag åka bil. Det är inte alls miljövänligt men åker jag kommunalt då blir det inga kläder. Tiden skulle gå åt att sitta på buss och tåg. Störst utbud av stora storlekar på norra sidan av Stockholm finns på Stinsen, ett shoppingcentrum i Häggvik. Lindex, Kapp-Ahl, H&M med HM+ som i Stockholm inte finns i alla butiker, Zizzi, Dea/Axelsson, Almia och Form. Almia är en dyr butik vars ägarinna tar in några udda märken. Kvalité och kunskap verkar vara ledorden hos henne. Jag har lärt mig jättemycket genom att prata med personalen som är alltid trevlig och hjälpsam. På Stinsen köper jag basic plagg som toppar, koftor, tröjor, underkläder, skor. Den turen tar ett par timmar om jag bara shoppar med ögonen. På högra sidan av centrum (från parkeringen på utsidan) finns en liten Myrorna butik för vintage accessoarer som sjalar, smycke, skor och väskor. Utbudet av stora storlekar är väldigt litet och framför allt slitet! De flesta plaggen är noppiga, allt för noppiga för att kunna rädda dem med noppsmaskinen!

Utflykt

Mina riktiga fynd har jag gjort när jag har lämnat Stockholm. Favoritstad? Linköping! Både för stadens skönhet och för shoppingen. Det paret av byxor som Trinny och Susannah tycker man ska köpa per år? Jag har hittat den rätta butiken för mig. I Linköping finns B’Chic där jag köper mina byxor som jag har kunnat använda under tre, fyra år. Favoritland? Italien och England. Jag tror att de flesta europeiska länderna har utbud av stora storlekar. Det gäller att förberedda sig inför resan.

Ellie hälsar att Manhattan (New York) är inte en shoppings paradis för oss med mjuka kurvor. Hon föreslår att ta utflykter till olika gallerior (mall) i Brooklyn och Queens.

Hur shoppar du? Det vill vi veta. Vi har en enkät under 30 dagar på välkomstsidan. Enkäten har vi för att välja ett bra utbud till hemsidan.

Ha det gott!

Vid pennan

Prudie

Nästa inlägg kommer 27/1

En mjuk kvinna som i en reportage från Vogue?

Hur handlar jag?Posted by Prudie Sun, February 05, 2012 20:01:56

Den ryska influensan har slukat mig och min familj helt och hållet! Rysk influensa? Den kommer från Ellie och resan till New York. Ellie är bergsäker att hennes sambo har fått den från 2 ryska medpassagerare som satt en rad bakom dem på flighten tillbaka från New York. Även om min familj har ärvt lyckade gener som skyddar oss från den årliga maginfluensan medan andra dukar under, den riska virusen är starkare än annan jag har sett i Sverige! Det är därför du inte har hört något från oss hela veckan. Prioritet 1 både hos Ellie och mig var våra magar och deras öde!

Jag köper ofta modetidningar, jag tycker om titta på bilderna. Jag har också tränat fram ett öga som tittar lite extra på det som går att omvandla. Resten får bli tips på färg och en mer estetisk formlära. I ett av de senaste engelskt språkiga Vogue fann jag ett reportage fotograferad av David Simms. Reportaget handlar om hur man kan använda den klassiska kjolen i en tuffare variant. De flesta bilderna hade något jag kunde omvandla. Bilden här nedan visar hur jag har tänkt.

Det tuffa materialet i skinn, metallknapparna och de synliga blixtlåsen möter det romantiska, fluffiga, skira i spets och tyll. Det bästa är att alla plagg är på REA. Man behöver inte alls spendera 3.300 dollar, det blir ca 20.000 kr, i en Ralph Lauren butik! Skinnjackorna går att fynda på Ellos, kring 1000 kr. Kjolarna har jag tittat på hela vintern på Cellbes. Funderat på att handla dem, men jag är inte förtjust i svart. Du som har kraftiga ben (päron, kägel, klocka) passar bäst i stövlar till kjolen och skinnjackan. Stövlarna, jag tröttnar inte att berätta det, hittar du hos www.duoboots.com som är det enda företag jag känner till med stövlar förbi 43 cm i omkrets. De har ända upp till 50 cm i din egen forstorlek.

Kan en kvinna med mjuka kurvor vara moderiktig?
Svar på fråga: ja! Det gäller att sortera bland all info och reklam du får. Nu är det så att vi inte är precis bortskämda med reklam inriktad till vår målgrupp…
Sweet Treats är ett projekt som strävar mot att samla och filtrera strömmen med bilder och plocka det som passar kvinnan med mjuka kurvor. Sorteringen kräver en del kunskap om var vi ska hitta informationen, men också ett filter.

Klädkoden är vårt filter.
Det finns förstås kvinnor som inte är överens med det! Modeformej.se är mer konsekvent och strängare än Sweet Treats. Modeformej.se är tänkt också som ett verktyg, medan Sweet Treats är nöje. I tidningen finns möjligheten för våra formgivare och våra butiker att visa sitt utbud. Du sorterar efter ditt eget filter, behöver du hjälp i början kan du använda dig av klädkoden.

En moderiktig mjuk kvinna klär sig i á la Vogue stil. Inte dåligt eller hur?

Vid pennan en friskare Prudie

Nästa inlägg kommer 11/2

Förändringens vind, nja kanske inte men förändringen bris känns

Hur handlar jag?Posted by Prudie Sat, January 14, 2012 17:44:40

Den äkta mannen plockar fram ett par jeans, en ren t-shirt och klär på sig. Den surmulna, nyvakna sonen gör likadant. Han plockar sina jeans ur högen och en ren t-shirt från lådan. De är färdigt klädda för den annalkande dagen. Deras beteende har inte ändrat sig, har mitt?

Shopaholic?
Jag öppnar min garderob och suckar. Jag känner samma ångest som jag skulle ha inför valet av klänningen till slottsbalen! Klänningar, byxor, kjolar, blusar, koftor hänger i min färgskala. Det är lätt att plocka ner plagg som matchar… Men jag känner det, en tom plats att fylla. En T-shirt inhandlad hos Cubus med texten ”but I haven’t anything to wear” som jag använder ofta med jeansen är min snabba lösning. Lite humor i vinterns mörka morgon har en positiv inverka hos mig. När det gäller den tomma platsen… den kommer alltid att finnas. Om jag hade varit smal, så skulle jag ha varit en av de så kallade shopaholic. På svenska är den närmaste översättningen köpmissbrukare, ett mycket hårdare ord. Utbudet på gatan är tilll min fördel för att det är fortfarande smalt, mitt VISA kort är tryggt i plånboken.

Konsekvensen av en bra basgarderob
Jag handlar mindre, men dyrare. Basgarderoben är färdig, jag byter ut det som är nött, men ribban höjs i prisklasserna. Jag köper begagnade skor och smycken. Det finns skor som är knappt använda som kostar en hundring. Mina favoriter är Marco Tozzi och Tamaris (båda är lätta att hitta i second hand affärer) för deras bekväma klackar. Det är märkligt egentligen hur länge jag kan gå i höga klackar när jag har hittat min egen höjd och bredd! Jag är ohört tacksam för de extra centimeter jag får, jag är 159 cm lång.

On-line shop forever?
Ellos, La Redoute och Ulla Popken (i den här ordningen) är mina on-line shoppar. Jag tycker om Marianne James som designer, Taillissime kan vara bra på mycket och Denim 24/7 är rent av genialiskt när det handlar om nyskapande och bekväma plagg. Jag förstår inte mig på Onestopplus.se som har samma märken, men utbudet på storlekar är större hos deras partner Ellos. Det slutar ändå att jag handlar på Ellos. Onestopplus.se har en panel med 6 bloggerskor som skriver om plus size (alltså mjuka kurvor), de kanske får tillfälle att påverka utbudet!

Ändrad syn
Under året som har gått har vi ändrat lite på våran syn på de stora kedjorna. Det börjar faktiskt hända något, men det är långt kvar till idealet. Varje gång får jag bekräftat för mig att tights/smala byxor och stora tunikor/blusar är något som flera än vi två tycker illa om. Vi ser hur de hänger kvar på galgarna månad efter månad, de duger inte ens till 50% på REA priset! Undrar inte inköparna varför de får så mycket retur på vissa plagg?
När vi fördjupat oss i branschen och utbudet, blir vi förvånade om hur formgivarna tänker. Det finns många fler plagg som passar för Äpple och Timglas än för Päron. Breda axlar, lång midja, ridlår eller att vi är jämnt tjocka tar de inte hänsyn till. Enligt deras sätt att tänka har en mjuk kvinna lite bröst (rund urringning), smala ben (tighta plagg) och framförallt ingen midja (tunikan). Vi tolkar att uppfattningen om hur en kvinnlig kropp växer eller är större, handlar om volymen kring magen och hur midjan försvinner. I verkligheten växer ridlåren hos Päronet i samma takt som armarna, bröst och benen; midjan är kvar. Ellie och jag längtar att se åtminstone ett par kroppsformer till i utbudet! Tegelsten och Päron till exempel.


Slutligen… Vad skulle det hända om plaggen hos kedjorna finns i alla storlekar från 34 till 64, istället för att ha special designade kläder?

Glöm inte att svara på de 3 frågor som finns på välkomstsidan www.modeformej.se
de hjälper oss att leta efter ett utbud som passar dig.

Vid pennan

Prudie

Nästa inlägg kommer den 28/1 när Ellie är i New York och tittar på modet för mjuka kurvor. Vi hoppas på inspiration från hennes erfarenhet!

Next »